Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac

de CramaHaiducilor in Mancaruri cu carne, 28 Sep 2012 | 13443 vizualizari

 

Aceasta reteta este una autentic romaneasca, insa putine localuri mai pastreaza traditia de a firbe sarmalele in dovleac. Motivul pentru care noi mai practicam inca acest obicei este simplu, traditia este sfanta la Crama Haiducilor si gustul autentic romanesc este nepretuit.
Va poftim pe toti la mese
Sa servim bucate alese
Vinul sa-l bem din ulcior
LA CRAMA HAIDUCILOR!

 

INGREDIENTE

  • · Foi de vita-de-vie
  • · Pasat – orez
  • · Carne dupa caz: porc – vita – oaie – pui
  • · Ciolan afumat, coaste afumate, calbas de porc afumat
  • · Cimbru, marar - pe fundul dovleacului
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac:

Se opareste frunza de vita de vie

Se face amestecul de pasat cu orez si carne

Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie

Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.

Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.

Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.

Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.

Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.

Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.

Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.

Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb -  sec sau demisec, din Transilvania.

Pofta mare!

TIPS-URI

1

Frunzele de vita-de-vie trebuie sa fie tinere

2

Mararul poate sa fie si uscat daca nu mai aveti verde

3

Carnea poate fi amestec sau doar de un singur tip

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 11:40

Ne bucuram tare mult ca va place si va asteptam pe la noi.
Crama Haiducilor, Cluj Napoca, strada Cometei, nr. 12-14. Pofta mare!

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 12:54

Da, este vorba despre acest restaurant cu specific traditional romanesc din Cluj
http://www.bucataras.ro/restaurante/cluj/crama-haiducilor-526/

Ne gasiti si pe
http://www.crama-haiducilor.ro/

simona72 1

08.07.2013, 10:55

Felicitari, un preparat minunat! Ma bucur ca putem spune ca este romanesc!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Porc dulce-acrisor cu orez basmati