În urmă cu vreo două săptămâni am făcut această salată minunată cu legumele pe care le aveam în casă și în care am inclus un ou fiert, ca surpriză și consistență suplimentară. Cu dressing-ul preparat și cu feliuțe de portocală, această salată chiar s-a dovedit minunată. Atât doar că inițial am vrut să fie o singură porție, dar până la urmă, au ieșit două, pentru că a fost cam mare și consistentă pentru o singură persoană...
Am numit-o ”Movilița” pentru aspectul său sugestiv.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care salata a stat la frigider, înainte de servire.
Legumele se curăță, se spală și se fierb la aburi, sau în mod obișnuit.
Oul se fierbe tare și după ce se răcorește, se curăță de coajă.
Când legumele au fiert, se lasă câteva minute să se răcorească și apoi se dau prin răzătoarea mare, separat.
Se umezește recipientul în care se va face salata (și care să dea forma anunțată de titlu - ”movilița”) și se pune o folie alimentară, care să adere perfect.
Se ”îmbracă” pereții interiori ai recipentului cu un strat uniform de sfeclă roșie răzuită și se presează ușor, pentru a lua forma vasului. Se condimentează cu sare și piper.
Se procedează la fel cu al doilea strat, de morcovi răzuiți și apoi cu al treilea strat, de țelină. Se condimentează, de asemenea, fiecare strat și se pune oul fiert tare în mijlocul vasului.
Se completează cu cartofii răzuiți spațiul rămas între ou și cele trei straturi de legume. Se condimentează și se presează ușor, pentru a nu mai rămâne aer între straturi și pentru a fixa oul în mijlocul vasului, în poziție verticală.
Se pune deasupra o farfurioară, care să preseze conținutul și apoi tot recipientul se dă la frigider, până a doua zi, într-o pungă de unică folosință, pentru ca legumele să nu se usuce.
Înainte de a scoate salata din frigider, se prepară dressing-ul din ingredientele de mai sus. Semințele de rodie se pun deasupra, la sfârșit, în recipientul de servire.
A doua zi se scoate recipientul din frigider și salata se răstoarnă ușor, pe o farfurie.
Se decorează cu frunzulițe de busuioc proaspăt și se servește cu dressing-ul preparat anterior și cu feliuțe de portocală.
1
Dacă nu aveți posibilitatea să fierbeți legumele la aburi, puteți să le fierbeți în mod obișnuit, în apă cu puțină sare, dar aveți grijă să nu absoarbă prea multă apă.
2
Dacă adăugați sare la fierberea legumelor, veți condimenta salata doar cu piper.
3
Pentru formarea salatei, folosiți un recipient mai mic, rotunjit la bază și suficient de adânc pentru a include un ou, în poziție verticală.
4
”Îmbrăcați” recipientul la interior cu folie alimentară, după ce l-ați umezit înainte. Astfel, folia se va lipi de vas și veți putea da salatei, forma dorită.
5
Presați bine, de peretele vasului, fiecare strat și apoi condimentați.
6
Aveți grijă cum presați straturile de legume (nu prea tare!), pentru ca oul să nu devieze de la mijlocul vasului, din poziția verticală.
7
Lăsați salata la frigider, până a doua zi, în recipient și în pungă de unică folosință.
8
Răsturnați cu grijă salata pe farfurie, ca să nu-i stricați forma.
9
Amestecați bine ingredientele în dressing, pentru ca zahărul să se dizolve complet.