Pentru că rețeta de azi am preparat-o cu file de Pangasius, și pentru că îmi respect cititorii, am să încep prin a face câteva precizări legate de acest soi de pește.
Internetul bubuie de articole contra, si deci cred ca majoritatea dintre voi știți că această specie a devenit una foarte controversată de câțiva ani încoace. Pentru cei care nu știu, motivele sunt diverse: se spune că datorită poluării din râul Mekong unde aceștia trăiesc, ar fi pești plini de bacterii și otrăvuri și că ar fi injectați cu hormoni pentru a le fi accelerată creșterea. Din păcate, mulți europeni le-au crezut.
Tot scandalul legat de această specie a luat naștere în Franța ( culmea, nu în Australia, Canada sau America unde este și azi o specie apreciată ), când afacerile pescarilor francezi au început să meargă foarte prost o dată cu apariția pe piață a acestui pește.
Pangas ( Pangasius, cum îl știm noi ) este un soi cu multe avantaje: are o carne ce ți se topește în gură, de regulă se vinde file și este curățat de oase și pe lângă asta, are doar 90 de calorii /100 g. Când și prețul este unul atractiv, e clar motivul popularității acestuia, dar și al războiului și al manipulării maselor. Ciudat este faptul că nicăieri nu este prezentat un buletin de analiză, și faptul că totuși, comercializarea acestui pește nu a fost interzisă nicăieri, nici măcar în Franța.
În 2011, Pangasius a fost al 6-lea în ”Top 10 fructe de mare consumate” al ”Institutului Național de Pescuit”, acest top bazându-se pe tonajul de pește vândut.
Acestea fiind spuse, alegerea vă aparține.
Și-acum să trecem la rețetă.
Pastele se pun la fiert în apă cu sare. Se strecoară, apoi se amestecă cu restul ingredientelor.
Peștele se sărează, se marinează în jumătate din cantitatea de lămâie amestecată cu usturoiul pisat și salvia. Se lasă vreo oră să absoarbă aromele, apoi se rumenește puțin într-o tigaie de preferat antiaderentă, pentru a evita prăjirea în ulei.
Toate ingredientele pentru dressing se pun într-un pahar gradat ( un pahar înalt ) și se amestecă folosind mixerul vertical cu cuțit. Dressing-ul acesta se poate realiza cu succes și cu ajutorul unui mojar cu pistil.