In Ardeal, de Boboteaza se pregatesc racituri. Sa nu stric traditia, am facut si eu racituri.
Noi le mancam cu ineluse de ceapa rosie, stropite cu otet balsamic, dar asta nu mai e traditie, bunicii nu aveau otet balsamic si era poate mai bine.
Labutele si ciolanul le-am parlit la aragaz dupa care le-am curatat f. bine apoi le-am lasat in apa cu sare vreo 2 ore, ca sa iasa sangele din carnita si sa obtinem un preparat limpede. Punem carnea la fiert intr-o oala mare la foc potrivit. Intotdeauna apa sa treaca peste carne cu vreo 3 degete. Cand incepe sa fiarba, pazim oala si spumam. Dupa ce nu mai rezulta spuma, fierbem raciturile la foc moale. Adaugam foile de dafin, piperul si ceapa intreaga cu putina codita sa nu se imprastie in oala. Potrivim de sare, dar atentie nu prea multa, pt ca fiertura se mai sareaza si cu mujdeiul pe care il adaugam la momentul potrivit. Fierbem carnea pana se desprinde usor de pe oase. Facem un test cu putina zeama, pe care o punem in frigider cateva minute(intr-o cescuta punem o lingura de zeama) si daca zeama se incheaga procesul de fierbere e incheiat.
Intre timp curatam usturoiul si pregatim un mujdei gros pe care il adaugam in oala cu cateva minute inainte de a stinge focul, cand suntem atenti si la gustul de sare. Se scoate carnea si se aseaza in farfuriile pregatite deja pe masa (oasele ce se desprind nu le asezam in farfurii). Zeama se strecoara printr-o sita in alta oala curata si apoi cu polonicul se toarna in fiecare farfurie peste carne. Se pun farfuriile in loc racoros sa se inchege piftia. Se servesc cu boia rosie sau putin piper, alaturi de ceapa rosie si un pahar de vin bun.
1
Intotdeauna parlesc ciolanul si labutele.