Daca nu “bantuiam” pe site-ul Laurei Laurentiu, Retete ca la mama, n-as fi descoperit atat de multe retete minunate, dintre care, sincer, mi-a fost foarte greu sa aleg. M-am hotarat sa prepar Punjeni cevapi, inca de la titlu, pentru ca nu stiam ce e aia. Am avut chiar si invitati, copiii mei au spus ca-s mici cand i-au vazut, eehh dar cand au gustat s-a schimbat povestea. Sunt cam altfel si foarte buni. Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, cevapi inseamna un fel de mititei, punjeni (umpluti) cu cascaval in limba sarba.
Am umblat un pic la ingrediente, dar in rest sunt facuti cam la fel, dupa reteta originala. Eu am folosit cuptorul cu halogen si dedesubt am pus frigarui de legume. Veti vedea mai incolo ce a iesit.
pentru garnitura (frigarui cu legume):
Preparati carnea cu cateva ore inainte astfel: curatati pielitele, taiati carnea cubulete si macinati-o fin. Eu am tocat-o in blender, unde am adaugat ghimbirul ras, usturoiul, boiaua si frunzele de busuioc. Separat am macinat celelalte condimente pe care le-am adaugat impreuna cu sarea si piperul peste carne si am amestecat totul in blender. Am adaugat si ~50 ml supa de carne, ca sa se amestece mai bine si sa nu fie prea uscata compozitia. Am lasat-o in frigider, acoperita, pana a doua zi.
Legumele se curata, se spala si se taie in bucati potrivite pentru frigarui. Puneti legumele astfel pregatite intr-un bol, condimentati-le si stropiti-le cu zeama de lamaie. Nu vor oxida si nu se vor innegri. Betisoarele pentru frigarui se tin in apa, cel putin 15 minute, apoi se infig legumele, asortand vinetele cu dovlecelul, ardei de toate culorile, ciupercute, ceapa, rosiile cherry, usturoiul.
Formati din carne, cu mana uda, bile cam cat o minge de ping-pong, aplatizati-le in palma si puneti in mijloc cate o bagheta de cascaval, cam de grosimea unui creion. Inveliti bine cascavalul in carne, ca sa arate cam ca un mititel de-al nostru.
Le-am preparat termic in cuptorul cu halogen, pe gratarul de jos am asezat legumele, iar deasupra punjeni cevapi. Sucurile de la carne au aromatizat legumele iar daca se mai scurge putin cascaval, nu-i bai, dimpotriva, se gratineaza frumos frigaruile. Am setat cuptorul la 150 grade C, de doua ori cate 10 minute, pentru ca la jumatatea timpului am intors carnea.
Ghimbirul le da un gust exceptional, seamana cu usturoiul amestecat cu ardei iute si piper, cu un iz de lime. Se servesc fierbinti, cu legumele asortate, se decoreaza cu frunze de salata verde, catei de usturoi, peperoni, felii de lamaie, dupa gust.
1
In aceasta reteta importanti sunt punjeni cevapi, pe care puteti sa-i serviti cu orice fel de garnitura doriti, sau ca atare, fierbinti, cu mustar.
2
Daca nu aveti cuptor cu halogen, nu-i bai. Puteti sa ii preparati pe gratar la picnic, pe gratarul aragazului sau cum doriti.