Este vară și încercăm să găsim rețete care să ne țină cât mai puțin timp în jurul aragazului dogoritor. Am găsit această rețetă de fel principal, foarte consistent și bun, preparat destul de repede și am pus-o în aplicare, cu prima ocazie. Cu un boț de mămăliguță caldă alături (care, totuși, nu este obligatoriu, dar așa îmi place mie) preparatul a fost absolut delicios.
Pulpele se spală, se curăță bine și se prăjesc ușor, pe ambele fețe, la foc mic, acoperit, în ulei de floarea soarelui.
Între timp se curăță cepele verzi, se spală și se taie rondele.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se feliază subțire.
Se spală roșia și se feliază.
Ciupercile se scot din cutie, se clătesc în câteva ape și se lasă la scurs, în strecurătoare.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.
Când pulpele de pui s-au pătruns și rumenit ușor pe ambele fețe, se adaugă în tigaie ceapa verde tăiată rondele și usturoiul. Se pune capacul și se lasă tigaia la foc mic, până ce se înmoaie legumele.
Se adaugă apa (supa concentrată) și feliile de roșii, după care se mai lasă tigaia pe foc mic, acoperit, încă 5-6 minute. Se adaugă ciupercile și încă 3-4 linguri de supă concentrată. Se mai fierb ingredientele acoperit, încă 8-10 minute.
Separat se amestecă smântâna cu o lingură de amidon alimentar, se subțiază, dacă este cazul, cu 2-3 linguri de apă (supă concentrată) după care se toarnă în tigaie, peste celelelalte ingrediente. Se fierbe totul, acoperit, încă 5-6 minute, după care se ia capacul și se mai lasă tigaia pe foc mic, ca să mai scadă puțin sosul.
Când sosul a scăzut și prin înțepare cu furculița se constată că pulpele sunt bine pătrunse, se condimentează mâncarea cu sare și piper, după care se ia tigaia de pe foc.
Pulpele se servesc fierbinți, cu sos și ciuperci, peste care se presară pătrunjel tocat. Cine vrea, poate servi mâncarea cu un boț de mămăliguță caldă alături.
1
Cât timp se prăjesc/rumenesc pulpele ușor, la foc mic, acoperit, pe ambele fețe, pregătiți celelalte ingrediente.
2
Folosiți o tigaie antiaderentă.
3
Preparați mâncarea la foc mic și cu capacul pus, pentru că astfel va fierbe mai repede și mai bine.
4
Dacă folosiți ciuperci proaspete, va trebui ca în prealabil să le curățați, să le spălați și apoi să le puneți în tigaie odată cu ceapa și usturoiul. Ciupercile proaspete vor lăsa multă apă, așa că veți mai adăuga apă (supă concentrată doar pentru a subția smântâna.
5
Adăugați amidon alimentar doar dacă vreți ca sosul să fie mai gros.
6
După ce adăugați smântâna aveți grijă ca sosul să nu scadă prea mult și preparatul să se prindă de fundul vasului, sau să se usuce.
7
Puteți servi mâncarea și cu pâine, dar ea pare a fi mai bună cu mămăliguță moale și caldă.