De ce Prăjitura Magda? Aşa figura în caietul meu de reţete. Reţeta mi-a fost dată de o colegă de serviciu, Magda în urmă cu mulţi, mulţi ani. Aşa i-a rămas numele în caiet, aşa i-am spus şi eu aici.
Indiferent sub ce nume apare, prăjitura este delicioasă. Gustul blatului de bezea cu nucă şi crema de migdale îmbinându-se perfect.
Ingrediente blat:
Ingrediente cremă:
Ingrediente ornare:
Pentru blat se bat albuşurile spumă cu zahăr. Se adaugă nuca măcinată amestecată cu făina. Se omogenizează uşor cu o paletă sau lingură din lemn. Bezeaua se pune în tava (30/22cm) tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 25 minute. Se face proba cu scobitoarea: blatul prăjiturii se înţeapă cu o scobitoare, dacă aceasta iese curată blatul este copt.
Intre timp se prepară crema: gălbenuşurile se amestecă cu făina şi puţin lapte. Restul laptelui se pune într-un vas pe foc. Când laptele dă în clocot se adaugă amestecul de gălbenuşuri. Vasul se pune pe bain-marie şi se amestecă până se formează o cremă mai groasă. Se ia de pe foc, se adaugă esenţa de migdale şi se dă la rece pentru 3 ore sau de seara până dimineaţa. Untul se freacă spumă cu zahărul.
Crema de migdale se adaugă lingură cu lingură la spuma de unt, următoarea porţie de cremă adăugându-se numai după ce precedenta a fost integrată complet în unt.
Se porţionează blatul de tort apoi se pune crema. Eu am ales să fac rondele din blat, deasupra fiecăreia punând câte o porţie de cremă.
Pentru ornare am făcut un caramel din zahăr apoi am pus nucile prăjite şi tocate. L-am scos pe o farfurie cu puţină apă şi l-am pus la rece. După răcire, cu ajutorul unui ciocan de bucătărie am zdrobit caramelul şi l-am presărat peste fiecare porţie.
Dacă nu doriţi ca prăjitura să arate festiv şi o preparaţi pentru o zi de duminică, lăsaţi blatul întreg, îl acoperiţi cu cremă, nivelaţi uniform iar deasupra puneţi caramelul zrdobit. Porţionaţi în cubuleţe sau dreptunghiuri. Vă asigur că oricum o porţionaţi, gustul prăjiturii este acelaşi.