Pentru mine, dupa sorici, pomana porcului este cea mai buna mancare, dintre specialitatile pe baza de porc.
Si imi place mult la tara, facuta in tuciulet de arama, si la foc de lemne.
Pe aragaz nu mai are acelasi gust, dar tot buna este.
Si cum mama soacra a taiat porcul, i-am facut si pomana, de doua ori chiar, odata la tara si a doua zi la Pitesti.
Si pot sa ma laud ca si la tara tot eu m-am ocupat de pomana porcului, mai putin de mamaliga pe care a preparat-o mama soacra intr-un tuci imens.
Nu am cantarit ingredientele, pentru ca nu exista cantitati fixe pentru aceasta mancare, trebuie doar sa fie si grasime, din care sa rezulte jumari si carne slaba, sau impanata cu grasime. Iar daca ar fi si carnati taranesti, ar fi o pomana a porcului adevarata.
Noi am avut carnati de casa, dar din cei cumparati, asa se numesc: de casa.
Se portioneaza carne in bucati mai mici, la fel si grasimea.
Se presara sare grunjoasa peste carne si se lasa deoparte o perioada de timp pentru a patrunde sarea in carne.
La tara se pune imediat la preparat, sa fie gata cand termina macelarii de taiat si transat porcul.
Intr-un vas incapator, de preferinta tuciulet, se aseaza intai cateva bucati de grasime, apoi alternativ carne slaba si grasime si se pune vasul la foc, la inceput la intensitate mica, pana incepe sa se topeasca din grasime, apoi se mareste intensitatea focului.
Din cand in cand se amesteca in vas pentru o prajire uniforma a carnii.
Cand carnea este prajita, se scoate intr-o sita pentru a se scurge grasimea, iar in vasul de pe foc se prajesc carnatii.
Intre timp se pregateste si mujdeiul de usturoi si mamaliguta.
Pentru mujdei se curata usturoiul, se aseaza grauntii in mojar si se presara sare mare peste ei.
Se piseaza bine pana devin ca o spuma, apoi se freaca cu putina grasime din vasul cu carne.
La final se adauga 2 rosii curatate si pasate.
Pentru mamaliguta se pune apa la foc cu o lingurita de sare si o mana de malai, iar cand incepe sa fiarba se adauga malaiul in ploaie, mestecand continuu.
Se lasa mamaliguta sa fiarba la foc mediu pana cand incepe sa se desprinda usor de pe lingura, sau spatula cu care se mesteca continuu.
La final se adauga putina grasime din vasul cu carne, cam o lingura.
Ca proportie malai apa, noi folosim 250-300 gr malai/1L apa si 1 lingurita cu varf de sare mare.
Pofta buna!