Nu te-a încântat niciodată mirosul proaspăt de urdă încât nu mai aştepţi să ajungi acasă ca să ciupeşti puţin din ea pe ascuns, că aşa este mult mai bun?!
Ei bine, când vine primăvara, precum ghioceii care-si fac primii apariţia printre ultimele pâlcuri de zăpadă ce nu se mai topeşte, aşa se întâmplă şi cu urda care se înghesuie printre vestitorii primăverii şi care-şi dă mâna bucuroasă cu ceapa verde, ne anunţă că primăvara este pe drum.
Şi-atunci mă gândesc că o plăcintă este bine întâmpinată pe masa de seară sau chiar la micul dejun şi dau deoparte fără prea multă părere de rău borcanul de zacuscă trudit din vară.
Amestecă brânza de burduf cu urda fără să pui sare deoarece brânza de burduf este destul de sărată. După ce ai amestecat bine, adaugă ouăle întregi, smântâna şi făina. Plimbă bine spatula de lemn, să fii sigur că tot ce ai pus în castron s-au îmbrăţişat până la contopire şi compoziţia a căpătat culoarea aurie.
Atunci să ştii că poţi aprinde cuptorul pentru a fi cald când pui la copt plăcinta. Unge o tavă rotundă cu puţin ulei şi tapetează cu griş. Tava pe care am folosit-o avea 23cm diametru. Răstoarnă compoziţia în tavă şi nivelează cu o spatulă din lemn.
Cu gândul la florile ce în curând îmi vor invada grădină şi-mi vor fi mângâiat nările avide de căldură, am imprimat o mică floare din caşul proaspăt pe care l-am scurs bine de zer. Şi, precum fluturii neastâmpăraţi, am presărat seminţe de chimion şi susan ca să-mi ascundă, doar pe moment, ce surpriză plăcută voi fi întâmpinat când, cu poftă, voi muşca din felia de plăcintă!
Pregăteşte cuptorul pentru 170ºC (mediu pe gaze) şi lasă plăcinta să se coacă împrăştiindu-şi miresmele prin bucătărie. Şi când se împlini timpul de coacere, scoate plăcinta din cuptor. Chiar dacă mirosurile coacerii ţi-au invadat bucătăria, aşteaptă puţin să se răcorească şi bucură-te de imaginea unei plăcinte minunate!
Iar când vei fi gustat din ea, să ştii ca este cam greu să te opreşti doar la o singură felie.
Şi dacă nu te-am convins, să ştii că este o plăcintă uşor de digerat care face casă bună cu stomacul si fierea, şi nu se supără nici pe ficat. Deci poţi să mai tai o felie de plăcintă şi să te bucuri de savoarea ei.
Dacă eşti înconjurat de prieteni şi familie, să ştii că le vei face o surpriză plăcută, iar dacă vrei să dăruieşti o floare, poţi şi pe aceasta s-o aşezi pe masă ca să completezi un buchet cu toată dragostea ce poţi s-o dăruieşti, căci nu poate fi ceva mai înălţător să iubeşti şi să dai mai departe ceea ce minunatul nostru pământ ne dăruieşte zi de zi.
O zi bună alături de multe altele la fel de minunate!