Plachia de pește este o bunatate! Nu ezitați să incercați această rețetă deoarece este delicioasă și nu veți regreta!
Pas 1. Curățăm peștele de solzi, îl eviscerăm (scoatem intestinele, branhiile și osul amar de la baza capului, cu un cuțit ascuțit), îl spălăm foarte bine și-l marinăm, cu sare, piper și zeamă de lămâie. Îl punem în frigider la macerat, aproximativ o oră, timp în care pregătim sosul.
Pas 2. Călim ceapa tăiată fideluță, împreună cu ardeii tăiați julienne (sau rondele) și usturoiul pisat (sau tăiat feliuțe). Adăugăm roșiile decojite și tăiate feliuțe subțiri (sau cubulețe) și potrivim de sare. Lăsăm la foc mic doar 4-5 minute (de fapt le sotăm!). La nevoie mai punem și puțin suc de roșii.
Pas 3. Adaugăm vinul, apă dacă este nevoie, foile de dafin, piperul, oregano și chili. Mai lăsăm 2-3 minute ca să se întrepătrundă aromele. Eu am folosit rondele de ardei iuți, conservați în oțet, în loc de chili.
Pas 4. Așezăm peștele într-un vas yena, peste morcovii tăiați rondele, iar deasupra turnăm sosul. Acoperim cu capacul și dăm la cuptor cca 45-50 minute, la foc mediu. Peștele este bine pătruns dacă intră ușor furculița în el. În acest moment îndepărtăm capacul și mai lăsăm 10-15 minute ca să se rumenească și să mai scadă puțin sosul.
Observație: Dacă nu aveți vas de yena, folosiți o tavă și acoperiți cu folie de aluminiu. Când peștele s-a înăbușit bine (intră ușor furculița în el), îndepărtăm folia pentru ca să se și rumenească puțin (cât de mult ne place).
Servim peștele cu mămăliguță, dacă dorim.
Poftă bună!
1
Pentru plachie puteți folosi orice fel de pește: crap, caras, macrou, plătică etc.
2
Folosiți orice plante aromatice vă place: oregano, cimbru, chili, ierburi și mărar, după preferință.
3
Puneți peștele la frigider la macerat, aproximativ o oră înainte de a-l prepara și va fi mult mai gustos.
4
Peștele este bine pătruns dacă intră ușor furculița în el.
5
Serviți peștele cu mămăliguță, dacă vă place.
6
Folosiți ardei iute sau chili cu ponderație iar dacă dați pește și copiilor mai bine renunțați!
7
Puteți folosi rondele de ardei iuți, conservați în oțet sau proaspeți, în loc de chili.