Este o reteta traditional italiana care ia destul de mult timp , adica undeva aproape de 24 ore dar care , zic eu, merita efortul . Este foarte pufos si foarte gustos si pe deasupra fara conservati sau alte prafuri care il fac sa tina cu lunile . Eu vi-o recomand cu drag , mai ales daca vreti sa mai schimbati cate ceva in preparatele de sarbatori .
Daca aveti masina de paine sau un robotel din acela care si framanta va sfatuiesc sa le folositi . Este un aluat cu care se lucreaza destul de greu cu mana. Nu este imposibil dar cred ca este mult mai usor cu acele ajutoare .
Am citit multe retete dar cea care m-a convins sa o testez a fost retetea Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/panettone.html. Multumesc pentru inspiratie , chiar a meritat .
Primul aluat
Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta
Jumate din galbenusuri (3 bucati ) le batem usor cu zaharul si cu zaharul vanilat . Deasupra acestora punem apa cu drojdia dizolvata si omogenizam . Punem totul intr-un castron mare si adaugam 500 gr de faina de foarte buna calitate ( 000 ). Se lucreaza destul de greu cu aluatul cu mana , dar merita . In cazul in care aveti acasa o masina de framantat o puteti pune la treaba .
Adaugam pe rand restul galbenusurilor si framantam pana la incorporare . Margarina bucati mici sau untul trebuie sa fie la temperature camerei . Le adugam si framantam inca 10 minute .
Trebuie sa avem un aluat nelipicios si elastic , dar este destul de moale .
Aluatul il lasam in castronul mare , il acoperim cu un prosop ud si stors foarte bine si cu o folie de plastic . Il punem la loc caldut , la temperatura relativ constanta (25 grade) si fara curentii de aer 12 ore .
Va creste si va umple tot castronul cu un aluat foarte aerat .
Eu am inceput sa prepar primul aluat vineri in jur de ora 19 , prepararea mi-a luat cam 1 ora ), iar sambata dimineata am continuat cu al doilea aluat .
Al doilea aluat .
Punem stafidele la inmuiat in 50 ml rom .
Primul aluat il desprindem de pe peretii vasului si adaugam zaharul , 50 ml apa , mierea si jumate din galbenusuri (3 bucati ) . Incepem sa framantam si cand ingredientele adugate s-au incorporat punem faina(250 gr) si pe rand restul galbenusurilor (3 bucati). Framantam pana cand avem un aluat elastic adaugand bucatele de margarina sau unt care sunt la temperatuta camerei .
Adaugam si stafidele bine stoarse de rom si coaja rasa de portocala sau coaja confiata de citrice. Se framanta bine de tot , cam 10 minute . Avem un aluat elastic dar cam moale .
Lasam aluatul la dospit o ora la loc caldut si fara curenti dupa care il turnam in formele pregatite in prealabil . Eu am folosit o forma de guguluf destul de mare , si doua craticioare (una de 2 litri , si una de 1.5 litri ) pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu hartie de copt impaturita in patru . Forma de guguluf din silicon am uns-o doar cu unt .
Lasam aluatul la dospit in forme pana cand umple toata forma (cam 4 ore) .
Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade . Dam aluatul la cuptor si il lasam sa se coaca . Eu dupa 20 minute am observant ca este cam prins deasupra asa ca l-am acoperit cu o folie de aluminiu . Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 minute . Sunt gata cand iese scobitoarea curate .
Se scot din cuptor si se lasa la racit in forme de preferinta cu fundul in sus .
1
Puteti adauga fulgi de ciocolata sau fructe confiate