Daca am avut anul acesta o reteta din Pirinei, trebuia sa avem si una din Alpi. Aceasta a aparut in etapa a 19-a: Muşchi de porc la cuptor.
Într-un bol se pregăteşte o pastă din muştar, usturoiul curăţat şi pisat mărunt, ierburile tăiate mărunt (rozmarin, cimbru, dafin), o lingură de boia, sare şi piper. (Eu mixat in blender usturoiul, dafinul, cimbrul, rozmarinul, putin coriandru si maghiran, apoi le-am amestecat cu mustar si boia). Muşchiul de porc (au fost 3 bucati) se leagă cu o sfoară şi se pune pe un platou. Cu pasta pregătită se tapetează carnea şi se lasă apoi la rece o oră.
Gogoşarii se coc, se curăţă de pieliţă, se îndepărtează cotoarele şi seminţele şi se taie fâşii. Ţelina se spală, se curăţă de coajă şi se taie în bastonaşe subţiri. Se ia un vas de Jena, se tapetează cu ulei, ardei, ţelina, se adaugă o ceapă tăiată mărunt, sare şi piper. Deasupra se pune muşchiul de porc, se adaugă jumătate din gogoşarii copţi şi o jumătate de cană de apă.
Acoperiţi vasul şi puneţi-l în cuptorul preîncălzit, la foc mic, timp de o oră şi jumătate sau două ore. Am mai scos vasul doua ori si am intors muschiuletul de pe o parte pe alta.
După ce e gata, scoateţi sfoara, puneţi muşchiul pe un platou împreună cu legumele, strecuraţi sosul rămas şi amestecaţi-l cu o lingură de făină şi o lingură de apă. Fierbeţi două minute la foc mic amestecând continuu. Gogoşarii copţi nefolosiţi transformaţi-i într-o pastă cu ajutorul mixerului.
Serviţi muşchiul împreună cu legumele, pasta de gogoşari, sosul fierbinte şi un pahar de vin roşu la temperatura camerei. Pofta buna.
1
(dacă vi se pare că legumele lasă prea multă apă, scoateţi capacul spre sfârşitul coacerii; sosul va scădea, iar carnea se va rumeni frumos.)