Sigur a-ți auzit de prunele brumării, cică ele sunt cele mai bune pentru magiun, cu coaja subțire și cu miezul suculent. Magiunul se prepară toamna târziu când prunele sunt foarte bine coapte. Prunele se spală bine, li se scot sâmburii și se dau prin mașina de tocat, pentru a obține un magiun cât mai fin.
Magiunul trebuie amestecat tot timbul fierberii cu o lingură de lemn cu o coadă mai lungă deoarece mai ales la începutul fierberii, sare și poate produce arsuri. Magiunul este gata când în timpul amestecării în urma lingurii rămâne o brazdă care nu dispare imediat sau când nu se mai scurge de pe lingură, ci se desprind bucăți. Dacă vă place magiunul mai dulce puteți adăuga zahăr: 100 g la 1 kg de prune și zahăr vanilat pentru un plus de savoare. Bineînțeles că ar fi de preferat să nu folosiți nici zahăr, nici arome.
Magiunul se pune fierbinte in borcane si pentru o conservare cât mai bună fierbem borcanele în bain-marie. După sterilizare, le punem etichete pentru o găsire cât mai rapidă când avem nevoie, apoi în cămară cu ele.
Poftă bună!