Reteta veche, traditionala, pe care o gasim in mai toate cartile de bucate. Difera foarte putin modul de preparare si aromele adaugate, dar in final rezultatul e acelasi ! :)
Int-un ceaun incapator punem laptele la fiert.
Intre timp alegem orezul.
Cand laptele s-a incalzit adaugam pastaia de vanilie. Lasam sa parfumeze laptele, dupa care o scoatem pe un servetel.
In laptele fierbinte adaugam orezul. Amestecam usor de multe ori, sa nu se prinda. Lasam sa fiarba la foc mic 10 minute. Adaugam sarea si zaharul dupa gust.
Acoperim cu un capac si lasam sa se umfle.
Servim caldut, simplu sau cu dulceata de visine sau de trandafiri.
1
Inainte de a pune laptele la fiert este indicat sa il probati. Deschideti flacara aragazului, luati o lingura de supa, turnati cateva picaturi de lapte in ea si tineti deasupra flacarii pana fierbe. Daca se branzeste renuntati sa il mai fierbeti.
2
Orezul se poate spala daca nu doriti un lapte foarte gros si bogat in amidon. De asemenea, se poate fierbe in apa si dupa aceea se adauga laptele fiert pana la consistenta dorita.
3
Puteti folosi orice tip de orez, dar recomandat este cel cu bobul rotund, care se deschide la fiert.
4
Zaharul este optional. Eu nu pun deloc deoarece laptele folosit este de la tara si are un gust mult prea bun ca sa il stric cu zahar. Puteti opta pentru miere (folosita sub 40 de grade Celsius, varsta peste 3 ani), sirop de agave sau cateva lingurite de dulceata.
5
Pastaia de vanilie folosita o scoateti pe un servet si o folositi la urmatoarea tura de lapte cu orez sau gris sau o uscati foarte bine si o puneti intr-un borcanel cu zahar si obtineti fara efort zahar vanilat.
6
Nu va recomand combinatia cu fructe proaspete (nu se combina fructe acide cu alimente bogate in proteine). Fiecare aliment necesita un anumit timp si tip de digestie!