Invartita cu nuca

de anisoara in Dulciuri, 6 Iun 2010 | 22166 vizualizari

 

Este invartita nu cozonac, pentru ca aluatul de cozonac se face aproape din aceleasi ingrediente , dar dupa o metoda de framantare diferita de aluatul dospit dulce. Deosebirea principala intre aceste alauturi este :
1. produsele din aluat de cozonac se pastreaza mult mai mult timp decat acest aluat,
2. produsele din aluat de cozonac sunt mai puhave si se rup in fashii, dupa ce este copt.

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 1.5 kg de faina alba de calitate superioara
  • 8 oua
  • 250 gr de margarina 80% ( sau 125 unt +125 margarina)
  • 250 ml de lapte pentru plamadeala
  • 80 gr de drojdie proaspata
  • 2 pahare ( 200 gr.paharul) de zahar
  • 250 ml de lapte acru sau iaurt
  • 1.5 lingurita de sare
  • 50-80 gr de ulei
  • Un pachetel de vanilina
  • Sucul de o lamaie
  • Umplutura:
  • 200 gr de nuca pisata
  • 100 gr de visina in dulceata
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Invartita cu nuca:

E necesar ,ca toate produsele sa fie la temperatura camerei. Faina se cerne de 2 ori, pentru a se imbogati cu oxigen. In bucatarie e necesar sa fie temperatura mai inalta decat de obicei si sa nu fie curent de aer in timpul cind va creste aluatul.

Pregatim plamadeala-

- intr- un vas , aparte- se farimiteaza drojdia si se amesteca cu laptele caldut ( nu ferbinte), se adauga 5 linguri de faina , o lingura de zahar, se amesteca foarte bine. Dupa aceia se acopera vasul cu un prosop de bumbac si se laca sa dospeasca la un loc cald.
Cind plamadeala a crescut , ca o cusma de spuma,( dar sa nu iasa din vas ) , atunci stim ,ca ea este gata pentru a lucra la prepararea  aluatului. ( timp- 30-40 min) In acest timp cit plamadeala creste , incepem sa pregatim celelalte produse pentru aluat, si anume:

- se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se toarna intr-o farfurie si se pun la frigider.

- intr-un vas separat se bat bine galbenusurile cu jumatate din zahar si sarea, pana se topeste pe deplin zaharul.

- se topeste margarina sau marg+ untul – si se lasa, la racit.

- se bat albusurile cu cealalta jumatate de zahar pina se topeste zaharul.

- in vasul mai mare cu crema de galbenusuri, se adauga treptat, amestecind margarina topita, calduta putin, vanilina, sucul de la lamie si se amesteca incontinuu. Pe urma se adauga iaurtul sau laptele acru , plamadeala ,ce a crescut intre timp, si incet si foarte atent, se adauga albusurile batute. Totul se amesteca foarte bine pìna obtinem o compozitie uniforma cremoasa.

- intr-in vas mai mare , in care a fost cernuta faina, se face o gropita in faina si treptat, se adauga compozita obtinuta din plamadeala si produse. Totul se amesteca cu faina si se framanta .
Se toarna uleiul intr-o farfurioara si ungem mainele din cind in cind cu el, pina se imbiba tot uleiul in aluat in timpul framintarii. Se framinta aluatul timp de 30 de minute pina simtim ,ca aluatul creste si se fac bule de aer ( basici) in aluat.

Vom obtine un aluat foarte molcut si elastic la pipait,care se desprinde foarte bine de peretii vasului. Aluatul trebuie framintat cu mainele calde si o dispozitie foarte buna.  E necesar sa indepliniti aceasta conditie ,ca sa obtineti o coptura frageda si foarte gustoasa.

Dupa aceia, intoarceti aluatul invers , cu framintarea in jos, inveliti-l cu un prosop si lasati-l la un loc cald, ca creasca sau sa dospeasca in vasul, care a fost framintat timp de 4-5 ore.

E posibil ,in mai putin timp sa dospeasca aluatul- foarte mult depinde de drojdia, care ati folosit-o la framintat lui , cit si, de temperatura camerei , unde se afla aluatul.

Aluatul dospit se amesteca ( botiti-l) din nou , se imparte in doua parti  si fiecare parte se intinde cu sucitorul . Se repàrtizeaza uniform umplutura din visina si nuca , dar nu pe toata suprafata, ci pe 2/3 din suprafata.

Se infasoara totul intr-o invartita .Marginele aluatului se lipesc  foarte bine, se string cu degetele bine. Se aranjeaza invartita cu mare atentie pe o tava unsa, in prealabil ,cu ulei.

La fel se procedeaza si cu a 2- bucata de aluat. Se pune tava cu invartite la dospit cca 2 ore, pina isi dubleaza volumul.

Se incalzeste bine cuptorul pina la o temperatura de 170 C.

Inainte de a fi bagata la cuptor tava, ungeti invartitele cu o compozite din galbenus amestecat bine cu putina miere de albine sau zahar, cu o pensula.

Coaceti in cuptorul bine incalzit timp de 50 min- 1 ora. Dar va sfatui , totusi ,sa urmariti cuptorul. Puteti sa deschideti cuptorul numai dupa 25 de minute de coacere ,nu mai inainte , deoarece se poate aseza aluatul. Eu la sfirsit am marit focul si am rumenit mai bine, invirtita – timp de 7 minute.

Se obtine o invartita cu coaja crocanta , iar mijlocul ei – un miez puhav , gustos si dulce, care se topeste in gura, cu o aroma de vanilie si lamaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Invartita cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (4)

anisoara 1

06.06.2010, 19:23

Rocsi, as manca zi si noapte

Ina 1

06.06.2010, 20:29

ca deobicei, Anisoara face totul ca la carte, impartasindu-ne toate secretele ei Esti de nota 20

anisoara 1

06.06.2010, 21:51

Mersi ma starui, ca-mi place , e pasiunea mea.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Invartita moldoveneasca