Pregătită cu ceapă și usturoi, fasolea bătută este o mâncare de post foarte gustoasă. Poate fi servită cu ceapă călită cu boia de ardei dulce și piper, ca în Ardeal, zisă și ceapă părgălită, sau cu sos de roșii ca în Moldova.
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție = 1 oală de 4 l de fasole bătută.
Cu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea, o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte.
Într-o oală punem suficientă apă la fiert, iar când fierbe, punem fasolea după ce am strecurat-o din apa în care a stat la înmuiat. Vom schimba apa cel puțin de 2 ori, pentru că altfelfasolea va produce gaze la stomac. Vom folosi numai apă fiartă pentru căîn caz contrar,fasolea se va întări!
În ultima apă punem 1 ceapă mică, 3-4 căței de usturoi, 1-2 morcovităiațicubulețe. Fierbem fasolea până ce se sfarmă bobul.
Scurgem apa, lăsăm să se răcească, după care trecem fasolea prin mașina de tocat carne, sau prin robotul de bucătărie. Punem din nou fasolea la fiert, în apă fierbinte.
Tăiem mărunt 1 ceapă medie,ocălimpână ce se înmoaie, apoi adăugăm usturoiul tocat și lăsăm să se rumenească puțin. Punem ceapa și usturoiul, cu tot cu ulei peste fasole și lăsăm la fiert până scade bine și va deveni mai groasă. Din când în cândamestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei. Condimentăm cu sare, piper și boia dulce, după gust.
În această fază, cine dorește poate adăuga și rântaș.
Prepararea rântașului:
Se pune ulei într-o crăticioară și când este încins se adaugă 1-2 linguri de făină, cam aceeași cantitate ca și uleiul. Când mixtura începe să se îngroaşe, se amestecă permanent şi se dă focul mic. Dacă se dorește, se mai lasă 1-2 minute până devine aurie.
Punem rântașul peste fasole, la foc mic, amestecând energic ca să nu se prindă de fundul oalei. Se mai lasă doar câteva minute, până ce omogenizăm compoziția, după care oprim focul.
Punemfasolea în farfurieși pe deasupra vom pune "sos de ceapă” (în Ardeal îi spune părgălaș!). Se servește cu murături, de orice fel.
Prepararea sosului de ceapă zis și “părgălaș”:
Tăiem 1 ceapă medie peștișori, o călim până ce se înmoaie și se rumenește, după care condimentăm cu piper măcinat și boia dulce.
Poftă bună!
1
Pentru ca să fiarbă mai repede, puneți fasolea la inmuiat cu câteva ore înainte, chiar cu o seară înainte.
2
Schimbați apa cel puțin de 2 ori, pentru că altfel fasolea va produce gaze la stomac.
3
Schimbați apa doar cu apă fierbinte pentru că în caz contrar, fasolea se va intări
4
Dacă vă place gustul de usturoi, puteți pune mai mult.
5
Nu ardeți ceapa și usturoiul pentru că fasolea va avea gust amar.