Dacă într-o seară friguroasă de iarnă, vrei să-ţi aduci aminte de zilele însorite şi calde din timpul verii, atunci deschide un borcan cu dulceaţă de caise, pe care îl ai de la mama ta şi casa ta se va umple de aroma şi parfumul caiselor iar amintirile te vor purta către o zi anume din vara ce tocmai a trecut.
Mod de preparare dulceata de caise:
Se aleg caise mai puţin coapte, sănătoase şi se spală cu apă rece. Se scufundă pentru 2 minute într-un vas cu apă rece amestecată cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu alimentar (păstrează fructele întregi în timpul fierberii). Se scot sâmburii, se pun jumătăţile de caise într-o cratiţă mare şi se pun pe foc mic pentru 40-50 de minute, până când scade sucul lăsat de fructe.
Se clatină din când în când cratita, pentru ca fructele să nu se lipească. Când fructele sunt fierte, se opreşte focul şi se lasă să se răcească timp de 4 sau 5 ore. După ce fructele s-au răcit, ele mai lasă puţin suc. Se pune dulceaţa din nou la fiert la foc mic şi cănd începe să fiarbă se adaugă zahărul. Se fierbe dulceaţa timp de o oră, amestecând continuu pentru ca să nu se lipească de fundul vasului. După ce dulceaţa s-a întărit şi aspectul este uşor translucid, se adaugă sâmburii de caise, coaja şi zeama de lămâie şi se mai fierbe timp de 5 minute. Apoi se opreşte focul şi dulceaţa de caise se pune fierbinte în borcanele care au fost sterilizate anterior (spălate foarte bine cu apă caldă şi uscate în cuptorul de la aragaz).
Pentru a preveni crăparea borcanelor, se aşează o lama de cuţit sub ele în momentul în care se pune dulceaţa de caise fierbinte. Se răstoarnă borcanele cu capacul în jos pentru ca fructele să se aşeze mai bine. Se acoperă borcanele cu un prosop şi se lasă să se răcească până a doua zi. Se păstrează pentru iarnă în loc răcoros.