Dulceaţă de caise

de carmenvlad in Dulceata / Gem, 9 Aug 2011 | 7098 vizualizari

 

Dacă într-o seară friguroasă de iarnă, vrei să-ţi aduci aminte de zilele însorite şi calde din timpul verii, atunci deschide un borcan cu dulceaţă de caise, pe care îl ai de la mama ta şi casa ta se va umple de aroma şi parfumul caiselor iar amintirile te vor purta către o zi anume din vara ce tocmai a trecut.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg caise făra sâmburi (se scot samburii şi se cântăresc caisele)
  • 3 kg zahăr
  • 2 lămâi (coaja şi zeama)
  • 150 g sâmburi de caise

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de caise:

Mod de preparare dulceata de caise:

Se aleg caise mai puţin coapte, sănătoase şi se spală cu apă rece. Se scufundă pentru 2 minute într-un vas cu apă rece amestecată cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu alimentar (păstrează fructele întregi în timpul fierberii). Se scot sâmburii, se pun jumătăţile de caise într-o cratiţă mare şi se pun pe foc mic pentru 40-50 de minute,  până când scade sucul lăsat de fructe.

Se clatină din când în când  cratita,  pentru ca fructele să nu se lipească. Când fructele sunt fierte, se opreşte focul şi se lasă să se răcească timp de 4 sau 5 ore. După ce fructele s-au răcit, ele mai lasă puţin suc. Se pune dulceaţa din nou la fiert la foc mic şi cănd începe să fiarbă se adaugă zahărul. Se fierbe dulceaţa timp de o oră, amestecând continuu pentru ca să nu se lipească de fundul vasului. După ce dulceaţa s-a întărit şi aspectul este uşor translucid, se adaugă sâmburii de caise, coaja şi zeama de lămâie şi se mai fierbe timp de 5 minute. Apoi se opreşte focul şi dulceaţa de caise se pune fierbinte în borcanele care au fost sterilizate anterior (spălate foarte bine cu apă caldă şi uscate în cuptorul de la aragaz).

Pentru a preveni crăparea borcanelor, se aşează o lama de cuţit sub ele în momentul în care se pune dulceaţa de caise fierbinte. Se răstoarnă borcanele cu capacul în jos pentru ca fructele să se aşeze mai bine. Se acoperă borcanele cu un prosop şi se lasă să se răcească până a doua zi. Se păstrează pentru iarnă în loc răcoros.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de caise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

mamaieelena 1

11.08.2011, 07:17

ionela2682 1

11.08.2011, 13:31

carmenvlad 1

14.08.2011, 19:48

Dragele mele, va multumesc mult pentru vizita si va rog sa ma iertati ca va raspund cu asa intarziere. Legatura mea cu calculatorul este cam rea in ultima vreme, dar de saptamana viitoare se va imbunatati cu siguranta.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftele cu sos de rosii gratinate - Mancarea savuroasa si rapida

de Rocsi 9

ieri la 19:32

Placinta cu branza si vanilie - Reteta simpla si rapida

de laura_n 7

ieri la 16:32

Cheesecake cu dulceață de smochine - Desertul delicios și rapid la pahar

ieri la 10:11

Prajitura cu prune si mascarpone - Desert delicios de toamna

de oanapl 7

pe 29.09 la 18:33

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem de caise