Dulceaţă de caise

de carmenvlad in Dulceata / Gem, 9 Aug 2011 | 7190 vizualizari

 

Dacă într-o seară friguroasă de iarnă, vrei să-ţi aduci aminte de zilele însorite şi calde din timpul verii, atunci deschide un borcan cu dulceaţă de caise, pe care îl ai de la mama ta şi casa ta se va umple de aroma şi parfumul caiselor iar amintirile te vor purta către o zi anume din vara ce tocmai a trecut.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg caise făra sâmburi (se scot samburii şi se cântăresc caisele)
  • 3 kg zahăr
  • 2 lămâi (coaja şi zeama)
  • 150 g sâmburi de caise

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de caise:

Mod de preparare dulceata de caise:

Se aleg caise mai puţin coapte, sănătoase şi se spală cu apă rece. Se scufundă pentru 2 minute într-un vas cu apă rece amestecată cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu alimentar (păstrează fructele întregi în timpul fierberii). Se scot sâmburii, se pun jumătăţile de caise într-o cratiţă mare şi se pun pe foc mic pentru 40-50 de minute,  până când scade sucul lăsat de fructe.

Se clatină din când în când  cratita,  pentru ca fructele să nu se lipească. Când fructele sunt fierte, se opreşte focul şi se lasă să se răcească timp de 4 sau 5 ore. După ce fructele s-au răcit, ele mai lasă puţin suc. Se pune dulceaţa din nou la fiert la foc mic şi cănd începe să fiarbă se adaugă zahărul. Se fierbe dulceaţa timp de o oră, amestecând continuu pentru ca să nu se lipească de fundul vasului. După ce dulceaţa s-a întărit şi aspectul este uşor translucid, se adaugă sâmburii de caise, coaja şi zeama de lămâie şi se mai fierbe timp de 5 minute. Apoi se opreşte focul şi dulceaţa de caise se pune fierbinte în borcanele care au fost sterilizate anterior (spălate foarte bine cu apă caldă şi uscate în cuptorul de la aragaz).

Pentru a preveni crăparea borcanelor, se aşează o lama de cuţit sub ele în momentul în care se pune dulceaţa de caise fierbinte. Se răstoarnă borcanele cu capacul în jos pentru ca fructele să se aşeze mai bine. Se acoperă borcanele cu un prosop şi se lasă să se răcească până a doua zi. Se păstrează pentru iarnă în loc răcoros.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de caise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

mamaieelena 1

11.08.2011, 07:17

ionela2682 1

11.08.2011, 13:31

carmenvlad 1

14.08.2011, 19:48

Dragele mele, va multumesc mult pentru vizita si va rog sa ma iertati ca va raspund cu asa intarziere. Legatura mea cu calculatorul este cam rea in ultima vreme, dar de saptamana viitoare se va imbunatati cu siguranta.

COMENTEAZA

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de rubarba