"Dresala" de cartofi

de miki_a in Supe/Ciorbe, 4 Mai 2015 | 12225 vizualizari

 

O ciorbita buna, buna!

 

INGREDIENTE

  • 10 cartofi mai mici;
  • 3 morcovi;
  • 1 ceapa galbena;
  • 1 praz (doar partea alba);
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 radacina patrunjel;
  • 1 radacina pastarnac;
  • 2 tulpini de telina (in lipsa se poate pune 50 grame de telina radacina);
  • 1,5 l zer cald;
  • 2 legaturi verdeata (patrunjel, marar);
  • sare;
  • piper;
  • optional, zeama de lamaie, bors de putina, taitei, oua, tarhon proaspat sau in otet.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Dresala" de cartofi:

Legumele se spala, se curata, se toaca si se pun la fiert in ordinea timpului de fierbere, astfel supa va avea un gust "viu" si va fi plina de nutrienti.

Intr-o oala (de 4 kg) se pune putina apa usor sarata si se adauga morcovii, cartofii, ceapa, prazul, ardeiul, albitura, tulpinile de telina tocate si se fierb la foc mic. Dupa ce legumele sunt patrunse se adauga zerul treptat, aducand supa la consistenta dorita. Unii o prefera mai zemoasa, altii mai incarcata. 

Cand supa clocoteste puteti adauga ouale batute usor si se vor forma "zdrentele" sau taitei. 

Condimentam si acrim dupa gust (cu zeama de lamaie, bors, otet).

La final adaugam verdeata tocata marunt. 

Aceasta supita este binevenita in orice anotimp. Se serveste dupa plac (calda, rece) insotita de ceapa, mai ales verde sau ardei iuti proaspeti sau la otet. 

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Legumele trebuie sa fie fierte al dente.

2

Zerul trebuie sa fie cald.

3

Supa o puteti adapta in functie de anotimp si gust (puteti adauga dovlecei, fasole pastai, mazare, gogosari, leustean etc.). Fiecare leguma si condiment are un gust specific si va innobila supa.

4

Acritul ciorbitei nu este obligatorie.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Dresala" de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (55)

tina58 1

18.06.2015, 15:20

Da, e intr-adevar racoritoare pentu zilele de vara, dar eu as mai reduce din cantitatea de morcovi, ca doar nu fac ciorba de morcovi, si as mai adauga ceapa pentru ca una singura a cam putina la o oala de 4 l . Ai putea sa incerci si tu si sa vezi diferenta. Cateodata mai ai ce invata de la astea mai "batrane" in ale bucatariei. Ceapa, draga mea, da gust mancarurilor. Succes in continuare.

miki_a 1

18.06.2015, 18:01

Cu toata stima, draga Tina58, nu pun mai multa ceapa pentru ca pun si praz si influenteaza gustul in "mult prea Specific". Cantitatea de morcov o las neschimbata pentru ca se compenseaza din plin cu celelalte legume! Am precizat ca fiecare isi poate personaliza ciorbita cum ii place, o poate face cu ce are la indemana...! Asta e varianta mea, asa o gatesc, asa o prezint, asa o recomand!

Ancutsa 1

26.11.2017, 11:01

Foarte buna!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi cu os afumat