De cand am citit reteta, de fapt, de cand am vazut pozele de la reteta Danielei, am stiut ca este o reteta perfecta de strudel si nu m-am inselat. A iesit un strudel adevarat, Daniela, iti multumesc din nou pentru ca ai impartasit reteta.
Practic, ca la multe alte preparate, aluatul face diferenta, iar acesta, va rog sa ma credeti, este perfect!
Economic, rapid, se lucreaza foarte usor cu el, are o textura care se desface foite la copt, ce sa va mai spun: un aluat perfect pentru strudele, placinte, cornuri, etc.
Pentru inceput, se pregătește amestecul de ulei cu făină pentru uns foaia de aluat.
Într-un vas, se amestecă făina cu uleiul până la omogenizare, apoi se transferă pe foc. Se lasă să fiarbă ușor, apoi se dă deoparte și se lasă să se tempereze.
Separat, într-un vas, se amestecă oul, un praf de sare, apa minerală și uleiul. Se omogenizează bine cu ajutorul unui tel, apoi se adaugă făină și se frământă un aluat elastic și foarte plăcut la atingere.
Pe o planșetă infainata, se întinde aluatul în 1-2 foi, în strat subțire, apoi se ung bine cu mixul de făină și ulei răcit. Se rulează strâns fiecare foaie și se pune la rece, în frigider, pentru circa o oră.Între timp, se pregătesc merele. Se spală și se curăță de cotoare, se rad mărunt sau se taie cubulețe foarte mici, după bunul plac. Se pot căli, dacă doriți, eu le prefer crude.
Notă: dacă doriți să adăugați zahăr, acum este momentul. De la zahăr, merele vor lăsa suc, așa că trebuie să le lăsați un timp până își lasă zeama.
Se adaugă miezul de nuca, condimentele (după gust), eu îl prefer aromat. Compoziția de mere se dă deoparte până când se poate folosi.
Se încălzește cuptorul la 160 grade C.
Se scoate aluatul de la rece. Așa rulat și strâns, se întinde cu ajutorul unui sucitor, în strat subțire de 0,5 - 1 cm, sau cum dorește fiecare.
Se așază din compoziția de mere (scurse ușor) în șir drept la marginea foii, după care se rulează de câte ori doriți. Eu le-am rulat de câteva ori, astfel că se poate vedea în poze cât de frumos a ieșit.
Se procedează la fel și cu cealaltă foaie de aluat. Ruladele obținute se asază în tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se presează ușor cu un cuțit sau spatulă la interval de 8-10 cm (sau după preferința) ca să poată fi porționat ușor la servire.
Se pune tava la copt, în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, pentru aproximativ 30 minute.
Când devine rumen și miroase a copt, se scoate din cuptor, se unge repede cu apă fierbinte și se acoperă cu un ștergar curat.
Se servește cald sau rece, alături de un ceai. Este un aluat mi-nu-nat!
Să vă fie de folos și vouă!
1
eu nu am folosit praf de copt, am folosit bicarbonat de sodiu.
2
eu nu calesc merele, nu imi sunt pe gust pregatite astfel, dar fiecare opteaza dupa bunul plac
3
nuca o rumenesc intai in cuptor, apoi o scutur de cojile care se iau si apoi o toc grosier.
4
adaugati zahar daca doriti, reteta mea nu contine zahar adaugat.