MI-ati facut mare pofta cu retele voastre, asa ca m-am pus la treaba miercuri (2 zile mai tarziu dar i-am facut ...) Ce bun, n-am mai mancat de vreo 15 ani, noroc cu voi :)) În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.
Aluat:
Sirop:
Decor:
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si zaharul vanilat.
Turnam laptele caldut pana se incorporeaza tot. La final adaugam uleiul si framantam cam 10-15 minute. Lasam la dospit cel putin o ora.
Eu am folosit masina de paine pe program aluat.
Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in 20 bucati.
Din fiecare bucata se intinde un fir subtire de 25-30 cm pe care-l impletim in doua apoi unim capetele. Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.
Se pot face si doua rasuciri dinspre capetele spre centru - al doilea capat se rasuceste in sens invers fata de primul.
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut 15-20 minute.
Dupa ce au crescut ii ungem cu ou si-i dam la cuptorul incalzit pana se rumenesc usor (20 de minute- se face testul cu scobitoarea).
Siropul se face prin fierberea ingredientelor 2-3 minute.
Se scoate tava din cuptor, se indeparteaza hartia de copt.
Scufundam fiecare mucenic in sirop. Se pot unge si cu pensula de mai multe ori.
Puteti pune restul de sirop in tava sub ei sa-si traga din el. Ii lasam pe tava sa se insiropeze bine.
Ii ungem apoi cu mierea si presaram nuca macinata sau nuca de cocos.
Pofta Buna!