Preanicii sunt un alt desert pe care l-am gustat în excursiile mele la Chișinău, după ce le văzusem anterior în târgurile unde, după revoluție, basarabenii aduceau produse la vânzare. În fapt, sunt turtițe dulci, iar numele lor divulgă o pronunție moldovenească, de care și-a dat seama și soțul meu, ardelean stabilit de peste 40 de ani aici, în Moldova noastră. ”Preanici” înseamnă ”prea mici” și exprimă surpriza și oarecum dezamăgirea unei persoane amatoare de dulciuri, la vederea acestui desert minuscul. Cel puțin așa mi s-a spus la Chișinău că ar sta lucrurile...
Am ezitat mult să le fac, pentru că mi se pare cam riscant să lucrez cu zahăr caramel și mi-era frică de vreo poznă, dar până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute am trecut la treabă și am urmat rețeta pe care am primit-o atunci, dar am și adăugat ceva: pentru că glazura se usucă greu, rămâne să mai caut altă soluție. Până una-alta, o parte din preanici le-am trecut prin zahăr brun, iar peste alții am presărat scorțișoară. Ceilalți s-au uscat, până la urmă (mă gândesc că poate glazura a fost prea groasă) dar după vreo două zile...
Din ingredientele de mai jos am făcut 51 de preanici (mici, evident), cam câte 4/porție și au un gust excelent.
Mai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră.
Se topește zahărul, la foc mic, până ce devine arămiu și se adaugă și plicul de zahăr caramel (cine dorește). Când tot zahărul s-a topit, se adaugă apa clocotită și se amestecă ingredientele, până ce rezultă un sirop omogen, fără cocoloașe.
Dacă mai sunt cocoloașe de zahăr caramel, se mai poate da crăticioara la foc mic, pentru ca prin amestecare, să se topească și el. În caz contrar, se trece siropul prin sită, ca să se elimine eventualele cocoloașe.
Se lasă siropul la răcorit, după care se adaugă untul topit. După omogenizarea siropului, se adaugă oul și un pahar de făină. Se amestecă bine aceste ingrediente.
Separat se amestecă restul de făină cu bicarbonatul de sodiu și condimentele măcinate fin: scorțișoara, nucșoara, coriandrul și cuișoarele.
Se adaugă amestecul pe bază de caramel, cu făina amestecată cu bicarbonat și condimente. Se încorporează toată făina și se frământă aluatul până ce devine nelipicios și ferm.
Se formează biluțe (cam cât 1/2 ou) și se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt, la o oarecare distanță, unele de celelalte, pentru că vor mai crește în cuptor.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Atunci se scoate tava din cuptor și se pun preanicii pe un platou. Se mixează albușurile cu zahăr pudră și se ung preanicii cu o pensulă de bucătărie și se lasă apoi să se usuce glazura (dacă vor fi unși superficial, se vor usca mai repede).
Cine dorește, poate decora suplimentar preanicii, cu pudră de scorțișoară, sau cu zahăr brun.
1
Zahărul caramel este opțional.
2
Mare atenție când veți adăuga apa clocotită peste zahărul topit, pentru că se produce o mare elaborare de căldură și vă puteți opări!
3
Dacă zahărul caramel nu se topește, se poate da crăticioara, din nou, la foc mic și dacă tot mai rămân cocoloașe, se va trece siropul prin sită.
4
Preanicii nu trebuie ținuți prea mult în cuptor, pentru că se vor usca și întări. Verificați cu o scobitoare, dacă sunt copți și apoi scoateți tava din cuptor. Astfel, preanicii vor fi moi și foarte buni.
5
Mixați bine albușurile cu zahăr pudră și ungeți preanicii cu această glazură. Dacă veți da un strat superficial, subțire, el se va usca mai repede.
6
Cine dorește, poate decora suplimentar preanicii, cu zahăr brun, sau cu pudră de scorțișoară.