Astazi 25 martie este ziua nationala a Greciei.
„Hronia Polla se ollus, Ellines kai Roumani! La mulţi ani tuturor, greci şi români!“
Naţiunea elenă marchează astfel data oficială la care a izbucnit Revoluţia din 1821, care a proclamat independenţa ţării după 4 secole de stăptănire otomană.
„Revoluţia greacă de la 1821 a pornit din ţara noastră, iar asta ne face cu atât mai mândri că suntem greci născuţi în România“, arată Anton Traian Antoniadis, urmaş al unei vechi familii de comercianţi greci ai Constanţei, membru al Comunităţii Elene Elpis din Constanţa.
În România, trăiesc la ora actuală 6.500 greci, cu precădere în judeţele din sud-estul ţării. Conform statisticilor, cea mai mare concentraţie de greci este în Dobrogea.
Lista personalităţilor elene din România cuprinde nume răsunătoare - de la Ion Luca Caragiale la Jean Moscopol, de la Hariclea Haricli Darclėe la Nicholas Georgescu Roegen (părintele bioeconomiei), de la Radu Beligan la Jean Constantin.
Citeste mai mult: adev.ro/nlrr28
Cu aceasta ocazie, v-am pregatit o specialitate greceasca o placinta cu crema de gris si foi crocante, absolut delicioasa.
A fost adusa de imigrantii din Constantinopole si este extrem de populara la Thessalonique, in Macedonia cea mai întinsă regiune a Greciei
Se serveste de obicei la micul dejun pudrata cu zahar si cu scortisoara.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/03/placinta-greceasca-bougatsa.html
Decor:
Puneti la incazit laptele cu smantana si zaharul.
Cand da sa fiarba, adaugati grisul treptat (in ploaie) si amestecati in continuu, pana cand se ingroasa si obtineti o crema.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasca, adaugati untul.
Adaugati oul cand crema s-a racit si este numai un pic calduta, coaja de portocale rasa si amestecati bine cu un tel.
Se unge tava (20/25 cm) cu unt si se pune 1 foaie de placinta (lasati marginile sa depaseasca). Ungeti cu un pic de unt si puneti deasupra alta foaie. Repetati operatia.
Cand am pus cele 3 foi, punem crema de gris si aducem toate marginile spre mijoc.
Puneti deasupra foaia de placinta ramasa si ungeti-o cu un pic de unt topit,
Se coace placinta timp 15 - 20 de minute, la 200 °C.
Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca si taiati in portii.
Pudrati cu zahar si scortisoara.