Eu sunt fan mere acrișoare, din cele verzi și ies tare bune deserturile cu ele, iar adăugând de data aceasta și câteva pere, a ieșit ceva delicios, cu o aromă pur și simplu deosebită.
Dimensiuni tavă: 28/40 cm.
Preparăm mai întâi umplutura de mere cu pere.
Fructele trebuie să aibă timp să-și lase sucul și să vedem ce cantitate de amidon folosim pentru îngroșare.
Am ales să folosesc de data aceasta amidon în loc de griș, să mai schimb gustul și textura.
Curățăm merele și perele de cotoare, coajă și stricăciuni și le tocăm grosier cu un chopper, sau în robot, dar cu grijă să rămână și cuburi mai mari.
Le stropim imediat cu zeama de lămâie, să nu oxideze foarte tare și adăugăm zahărul și scorțișoara peste ele.
Le amestecăm bine și le lăsăm la odihnit până preparăm aluatul, pentru a avea timp să-și lase siropul.
Eu am cântărit merele și perele după curățare și am ajuns cu ele la cantitățile menționate.
Preparăm aluatul.
Frecăm untul moale cu zahărul și sarea, adăugăm ouăle, apoi iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm, treptat, făina cernută cu praful de copt.
Vom obține un aluat de plăcintă nelipicios și ușor moale, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, apoi îl împărțim în două părți neegale.
Lăsăm cam 2/3 din aluat pentru foaia de la baza tăvii și 1/3 pentru foaia de deasupra.
Asamblare plăcintă cu mere și pere
Întindem prima foaie în tava unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină, turnăm compoziția de mere amestecată bine cu amidonul și o nivelăm, iar deasupra așezăm a doua foaie, pe care eu am decupată cu ustensila specifică, în formă de grilaj( a se urmări și pozele).
Coacem plăcinta cu mere și pere, la 180 de grade C, pentru 35-40 de minute, apoi o lăsăm să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.