Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice. În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură. Este o delicatesa ungureasca , un foietaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva, cateva ceasuri bune. Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama.
Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...
Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.
Din restul de faina cu galbenusurile, smantana, vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.
Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.
O impaturim cum se vede in poze. Repetam operatiunea de trei ori.
Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el. Il lasam in camara 15 minute.
La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.
Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust (putem pune si coaja de lamaie rasa).
Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.
Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.
Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.
Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.
Pofta mare !
1
Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca!