Rețeta am găsit-o pe blogul lui Adi Hadean și pot spune că este cel mai bun cozonac de post pe care l-am mâncat .
Săptămâna aceascta am preparat întâi doi cozonaci care s-au mancat imediat, inainte de a se răci ( varianta cu apa minerala carbogazoază ). Pentru că ne-a plăcut foarte mult, am repetat rețeta folosind de data aceasta Fanta în loc de apă minerală, iar rezultatul a fost la fel de spectaculos.
Culoarea dată de sucul de portocale , dar și elasticitatea menținută chiar și după câteva zile de la preparare, au făcut ca mai multe persoane care l-au gustat să mă întrebe daca sigur este un cozonac de post și n-am strecurat și ouă în compozitie.
Aluat pentru 2 cozonaci :
Umplutura :
Pentru aluat :
In vasul mixerului planetar am cernut faina pe care am amestecat-o apoi cu zahărul, praful de sare si drojdia uscată.
Am încălzit sucul acidulat si l-am adaugat amestecând compozitia cu o lingură, pentru omogenizare. Am adăugat apoi aromele, coaja de lămâie si uleiul si am pornit mixerul pe frământare, timp de 10 minute, la viteză mică.
Aluatul se poate frământa si la mână, ordinea adăugării ingredientelor rămânând aceeasi dar mărindu-se timpul de frământare.
Am invelit bolul cu folie alimentară, l-am pus pe calorifer şi am lăsat aluatul să crească 30 minute, timp in care volumul s-a triplat ( in mod normal e suficient sa se dubleze, dar eu am facut 7 cozonaci, am lucrat cu 3 boluri de aluat si avand mult de lucru aluatul a stat mai mult la crescut ).
Umplutura:
Mie-mi place cozonacul cu multa umplutură, asa căam ales să-l umplu jumatate cu rahat iar cealalta jumatate cu amestec de nucă .
Mai intai am porționat rahatul in cubulețe .
Intr-un castron am amestecat 200 g miez de nucă mărunţit ( eu am prăjit înainte miezul de nucă), 3 linguri zahăr, 2 linguri de cacao, 100 g stafide aurii şi 3-4 linguri cu apă.
Preparare :
Tapetăm masa de lucru cu făină.
Ne ungem mâinile cu ulei si impărțim aluatul în 4 parți egale. Punem o bucata de aluat pe masa infainata si o întindem ajutându-ne doar de mâini ( nu folosim sucitorul/făcălețul ) astfel încât să obținem un dreptunghi . Peste aluat presărăm o lingură de cacao și imprăștiem jumătate din cantitatea de rahat bucăți. Rulam apoi aluatul ca pe ruladă si-l dăm deoparte. Intindem altă bucată de aluat, dar pe aceasta împraștiem jumătate din compoziția de nucă și formăm al doilea rulou. Impletim cele două rulouri și formăm un cozonac pe care-l așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt.
Procedăm la fel cu celălalt cozonac.
Acoperim tăvile cu un prosop sau folie alimentară și lăsăm cozonacii la crescut cel puțin 30 minute, la loc cald și ferit de curenți de aer.
Când cozonacii și-au dublat ( cel putin ) volumul îi se ungem cu ulei și presărăm zahar deasupra. Se coc în cuptor timp de 40 minute la 180 grade Celsius . Eu am folosit programul pentru aluat dospit de la cuptorul electric .
Se scot din tăvi imediat , se acoperă cu un prosop curat și se lasă la răcit pentru a se putea felia. Intrucat sunt foarte pufosi, pentru a-si mentine forma este bine ca racirea sa se faca lasand cozonacii pe o parte.
Dacă pofta e mai mare decat rabdarea, nu folositi cuțitul la porționare ci rupeți cu mâna cozonacul fierbinte.
1
Pentru a-i mentine mai mult timp pufosi vom ambala cozonacii, imediat dupa racire, in folie alimentara.
2
Lama cuțitului pe cozonacul fierbinte va face ca aluatul sa se incruzească, de aceea nu se recomandă felierea cozonacului decât daca acesta este complet răcit. În acest caz, cea mai bună soluție este porționarea / ruperea cu mâna.
3
Dacă inlocuiți sucul de portocale cu apă minerală carbogazoasă trebuie să țineți cont că sucul este dulce, deci veți adăuga în plus 2-3 linguri cu zahăr.
4
Diferența de culoare dată de sucul de portocale poate fi observată în fotografiile atașate, primele două poze cu felii de cozonac fiind ale cozonacului preparat cu apă minerală, iar următoarele ale celui preparat cu Fanta.