Ciocolata albă se bucură de o apreciere aproape unanimă printre consumatori și eu mi-am dorit de mult timp să fac în casă, artizanal, acest desert delicios. Iată că acum s-a întâmplat, poate tocmai pentru că în aceste zile de iarnă m-am ”jucat” cu rețetele de ciocolată de casă și am cam făcut de tot felul.
Inițial voiam să adaug și merișoare, pe lângă fistic, dar cum mi-am amintit că mai am niște fructe confiate, mi-am propus să termin cu proviziile de ingrediente și să le folosesc cu această ocazie. Rezultatul a fost un plus de arome și de culoare, față de experiența pe care aș fi trăit-o cu fistic și merișoare. Așa că acum savurăm această ciocolată, minunată la gust și aspect...!
Se face un sirop bine legat din: apă, zahăr tos și vanilie, până ce, la verificare, cade sub formă de bob pe o farfurioară de probă.
Când siropul este bine legat, se ia crăticioara de pe foc și se adaugă untul feliat, ca să se topească mai repede.
După ce untul s-a topit, se adaugă laptele praf, puțin câte puțin, amestecând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
Se adaugă apoi 3/4 din cantitatea de fructe confiate (restul se păstrează pentru decor), se amestecă pentru uniformizare și apoi compoziția de ciocolată se toarnă într-o tavă prevăzută cu folie alimentară.
Se netezește, cu lama unui cuțit uns cu unt, suprafața ciocolatei și apoi se decorează cu fistic și fructe confiate.
Se dă tava cu ciocolata la rece, până ce se răcește complet. Atunci se ia ciocolata cu tot cu folia alimentară, din tavă, se porționează cu atenție și se depozitează la rece.
1
Asigurați-vă că laptele praf este în termenul de valabilitate.
2
Legați bine siropul, pentru ca ciocolata să se întărească, la răcire și să nu rămână moale. Pentru aceasta, picurați sirop pe o farfurioară. Dacă va cădea bob și nu se va împrăștia, atunci siropul este bine legat.
3
Pregătiți din timp toate ingredientele, ca să nu se întărească ciocolata, înainte de a o turna în formă și a o decora.
4
Pe cât posibil, încercați să decojiți fisticul, întrucât coaja este amară.
5
Feliați dinainte untul, ca să se topească mai repede.
6
Amestecați rapid și cu mare grijă laptele praf, ca să se încorporeze bine și să nu rămână cocoloașe.
7
Umeziți tava în care veți turna ciocolata, pentru ca folia alimentară să adere perfect la pereții ei.
8
Decorați ciocolata imediat ce ați turnat-o în formă.
9
Dacă ciocolata se întărește repede și nu ați reușit să-i neteziți suprafața, o puteți face cu lama unsă cu unt a unui cuțit. Pentru aceasta, ciocolata va trebui să fie totuși caldă. În caz contrar, va fi mai greu și va trebui să încălziți și lama cuțitului.
10
Păstrați ciocolata, odată porționată la frigider, în recipiente închise bine.