Am plecat de la chec-ul marmorat al lui Ruxy, și am ajuns aici 😉 !
Prima etapă constă în separarea albușurilor de gălbenuș ;) Albușurile într-un vas mărișor, de preferat vasul special pentru mixer, iar gălbenușurile, într-un vas încăpător, deoarece vor fi împrietenite cu ulei, lapte și arome. ;)
Albușurile se bat energic cu sarea, zahărul și pliculețele de zahăr vanilinat simplu și aromat, cca. 10 minute până se obține o bezea fermă.
Între timp gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până se obține o emulsie stabilă, se adaugă și laptele în șuvoi subțire, amestecându-se continuu, până ce se omogenizează toate ingredientele.
Crema obținută se adaugă peste albușurile pufoase, amestecându-se continuu, ușor, până ce se înglobează și se obține o cremă fluidă.
Făina amestecă cu praful de copt se cerne peste crema de ouă, apoi se amestecă ușor, până ce se înglobează, acum se adaugă și esențele aromate și se amestecă, până ce se înglobează.
Compoziția se împarte în două boluri aproximativ egale.
Într-un vas se adaugă laptele, cele 75 g, cu pudra de cacao și se pune la încălzit sau în cuptorul cu microunde, până se omogenizează, apoi se răstoarnă în unul dintre boluri și se amestecă, ca să se obțină un aluat omogen.
Forma de chec, cea mai mare din gospodăria voastră, se tapetează cu foaie de pergament și apoi se toarnă alternativ din cele două aluaturi, ( n-am avut răbdare, cu lingura, de aceea n-am obținut, forma de marmorat! :D). Am încercat câteva cercuri cu o scobitoare, care în final, n-au avut efectul scontat ;)
Se presară alunele mărunțite și se pregătește pentru copt.
Checul se pune la copt în cuptorul preîncălzit, la 200 grade, cca. 15 minute, apoi la 175 grade, cca. 30 de minute.
După ce trece testul scobitorii, checul se scoate din cuptor și se lasă la răcit minim 3 ore înainte de savurare.
Se pudrează cu zahăr praf, deși e foarte dulce, data viitoare voi micșora cantitatea de zahăr.
Spor și poftă bună!