De când a apărut cus-cusul și la noi în țară, îl prepar adeseori, pentru că este foarte bun și gustos. În plus, se prepară foarte ușor și poate fi consumat ca atare, sau ca garnitură la orice tip de carne preferăm, pentru că și cus-cusul a evoluat, în funcție de vremurile pe care le trăim, de ingredientele avute la dispoziție și de gusturile noastre...
Mai multe despre cus-cus și prepararea lui, în articolul postat de mine aici, pe site, la: https://www.bucataras.ro/articole/cuscusul-in-bucataria-internationala-82935.html
Se taie cârnații și se prăjesc la foc mic, să se pătrundă bine și să se rumenească.
Se spală, se curăță și se taie legumele (kapia în rondele, ardeiul gras în bastonașe, ceapa în peștișori, usturoiul în feliuțe subțiri, iar roșiile în cubulețe).
Se pune ceapa în tigaia în care s-a pus puțin ulei, la foc mic, ca să se înmoaie. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă usturoiul și după foarte puțin timp, ardeii. Se adaugă o jumătate de pahar de apă și se acoperă cratița, ca să se înăbușe legumele. Se adaugă apoi și roșiile tăiate și restul de apă. Se lasă cratița la foc mic și cu capacul pus pe jumătate, pentru ca legumele să se înmoaie, să se pătrundă și să se înăbușe.
Între timp, se pregătește cus-cusul. Pe fiecare cutie de cus-cus, scrie cum se prepară. Eu am pus într-un castron 20 de linguri de cus-cus și 30 de linguri de apă clocotită (cred că ar fi fost bine să fi pus cu 5 linguri mai mult). Indicațiile arată că la un volum de cus-cus, se pune un volum de apă, dar din experiență știu că atât lichid este prea puțin. Trebuie pus măcar o jumătate de volum de apă în plus față de volumul de cus-cus. Se acoperă castronul cu cus-cus cu un capac și se lasă 5 minute să se hidrateze. După 5 minute, se amestecă cus-cusul cu legumele (care mai au puțină zeamă) și cu untul topit. Se condimentează cu sare și piper și se servește cald, cu cârnații de casă bine rumeniți.
1
Preparați legumele la foc mic și cu capac, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
2
Când înăbușiți legumele (tot la foc mic și cu vasul acoperit pe jumătate) supravegheați-le atent, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Dacă vi se pare că este destul ulei de la prăjit legumele și cârnații, puteți renunța la unt, dar e mai gustos cu el.
4
Cus-cusul se poate prepara și simplu, fără legume, doar prin hidratare (5 minute) cu apă clocotită, unt și sare. Dar se servește, neapărat, cald.