Desi primul meu cozonac a fost reusit, imi place sa incerc si alte variante. Asa ca am incercat reteta Catalinei Buga, insa am mai schimbat-o. Multumesc Catalina pentru reteta! Desi nu mi-a iesit chiar asa aspectuos pe cat imi doream, gustul e delicios. Nu am framantat deloc la el. Cu siguranta, il voi mai face. Este necesara o tava mare de cozonac sau doua de chec.
Aluat:
Umplutura:
Pentru uns:
Drojdia se dizolva in laptele cald si se amesteca cu o lingurita de zahar. Apoi se amesteca cu 300 g de faina si se framanta, formandu-se o maia care se lasa sa creasca cel putin o ora la loc cald cu vasul acoperit cu un prosop. (Daca e rece in casa puneti vasul sub o patura sau plapuma.)
Dupa ce aluatul a crescut se adauga ouale, zaharul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, untul, coaja de portocala si restul de faina (350 g). Se mai lasa aluatul obtinut o ora jumatate la crescut, intre timp se pregateste umplutura.
Stafidele se pun in apa calduta.
Se freaca untul cu zaharul, apoi cu cacaua, esenta de rom si alunele macinate. Se adauga stafidele scurse de apa si stafidele in ciocolata.
Dupa ce aluatul a crescut se intinde pe masa cu sucitorul o foaie nu prea subtire. Se unge foaia cu amestecul de unt, cacao, zahar, esenta de rom, alune si stafide. Se adauga si bucatile de rahat.
Se ruleaza, se taie pe mijloc, dar nu pana la capat si se impletesc partile una peste alta.
Se pune in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se linisteasca o jumatate de ora inainte de a-l baga in cuptor.
Se unge cu galbenusul amestecat cu laptele si se pune si putin zahar peste el.
Se da la cuptorul incins la 170°C pentru 40 de minute timp in care nu se deschide usa cuptorului.
Apoi se lasa sa se raceasca pe gratarul cuptorului sau la loc ferit de curent.
Pofta buna!
1
Se poate umple dupa preferinte.
2
Recomandabil ar fi sa se taie a doua zi.