Ideea am preluat-o de la Cristina (Criss), m-au cucerit de cand le-am vazut la ea.
Mentionez ca eu am folosit untura in loc de unt, si iaurt in loc de smantana ca sa echilibrez balanta.
Sunt grozave, absenta oului in aluat le confera aspectul acesta alb. Desigur, ideal ar fi sa le si coaceti fara sa le rumeniti excesiv cum se mai intampla uneori. :))
Se pregătește umplutura de mac. Eu nu am folosit măcinat. Se amestecă macul cu zahărul pudră, zahărul aromatizat, apoi se adaugă laptele călduț. Se lasă să se închege această compoziție, timp în care se pregătește aluatul de cornulețe de zăpadă.
Se cerne făina într-un castron, se adaugă praful de sare și grișul. Se amestecă cu un tel cât să se distribuie uniform, apoi se adaugă untura tăiată cuburi. Se frământă până se încorporează grăsimea, apoi se adaugă iartul sau smântâna. Se omogenizează, apoi se acoperă aluatul în folie alimentară și se dă la rece pentru aproximativ o oră.
Se pregătește o tavă de copt, se așază hârtie pergament, apoi se pornește cuptorul să se încălzească.
Se scoate aluatul, se porționează, se întinde câte o foaie groasă de 0,5 cm, apoi se decupează discuri cu diametrul de 5-6 cm; se așază în mijloc câte o linguriță mică de umplutură de mac, apoi se rulează și se așază în tavă de copt. Se procedează la fel și cu restul de compoziție. Se pot umple și cu gem sau nucă măcinată cu cacao, chiar și rahat.
Se coc în cuptorul preîncălzit, timp de 15-20 minute, la 160 grade, ca să rămână albe. Se scot apoi, se lasă câteva secunde la temperat, apoi se tăvălesc prin zahărul vanilat. Dacă le tăvăliți așa calde, vor prelua mai mult zahăr decât dacă le-ați tăvăli răcite. Se așază pe un platou și se servesc cu mare poftă.
Cu cât stau mai mult închise într-o cutie, cu atât devin mai fragede și mai savuroase!
Mulțumesc încă o data Cristinei! Sunt realmente delicioase!