Dacă vă spun că prefer compotul mai mult decât fructele proaspete, mă credeți?
Ei bine asta se întâmplă doar pentru piersici.
La iarnă, când se găsesc piersici foarte rar sau la un preț usturător pentru buzunare, aceste compoturi făcute în casă sunt foarte utile, consumate ca atare sau folosind fructele la diverse prăjituri.
Alegem piersici coapte, nepătate, le spălăm și după preferință înlăturăm sau nu pielița. Spălăm bine piersicile. În cazul în care optați pentru înlăturarea cojii, acestea se introduc în apă clocotită câteva secunde, apoi aceasta se desprinde cu ușurință. Se taie în jumătăți sau sferturi și se înlătură sâmburele. Eu am folosit borcane de 400 g și am pus câte o piersică în fiecare borcan. Un borcan se umple aproximativ 2/3 cu fructe. Eu folosind borcane mai mici, am ales să tai în sferturi piersicile. Borcanele trebuie bineînțeles spălate bine înainte și uscate. Pentru 1 borcan de 400 g aveți nevoie de 150 ml apă, iar pentru unul de 800 g, cantitate dublă, deci 300 ml apă. Apa necesară borcanelor obținute se pune la fiert împreună cu zahărul - 2 linguri la borcanul de 400g sau 4 linguri la cel de 800 g.
În momentul în care siropul dă în clocot se stinge focul. Turnăm siropul peste piersicile deja aranjate frumos în borcane, folosindu-ne de o tavă/farfurie metalică, adică ținem borcanul pe o tavă metalică în momentul în care turnăm ceva fierbinte în borcan, pentru ca acesta să nu se spargă. Siropul trebuie să acopere fructele. Închidem borcanele cu capace.
Alegem o oală mai mare și mai înaltă, punem un prosop curat pe fundul acesteia și aranjăm borcanele. Umplem oala cu 2/3 apă și se pune pe foc . Când începe apa să clocotească, reducem focul și lăsăm să fiarbă acoperit 20-25 minute.
Se lasă la răcit în oală. Se scot, se șterg, se pun etichete și se dau în cămară până vă e poftă de o piersicuță.