Varenyky sau colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă.
Colțunașii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucătăria poloneză, si foarte similari cu pelmeni din bucătăria rusească, bansh din bucătăria mongoleză, jiaozi (în cantoneză gaau) sau húndùn (în cantoneză wonton) din bucătăria chinezească, manti din bucătăria turcească și cea kazahă, momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană, chuchvara din bucătăriauzbecă, mandu din bucătăria coreană, gyoza din bucătăria japoneză și ravioli din bucătăria italiană .
Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi.
În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște (singular piroșcă), iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă).
Adesea colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri.
Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/coltunasi-cu-branza-varenyky.html
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
unt si zahar tos
Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete.
Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.
Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust.
Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare.
Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei.
Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata.
Se strecoara si se scurg de apa in exces.
Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.
Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.
Pofta Buna !