In Franta, pe 2 Februarie este o sarbatoare numita “Chandeleur” , o zi in care se fac clatite pt. intreaga familie, asa cum facem noi cozonac de Paste. Povestindu-le copiilor de la scoala cate ceva despre aceasta sarbatoare, m-a luat valul si le-am promis sa le fac clatite, sa celebram si noi ” Chandeleur-ul” asta.
Partea buna: 2 februarie parca pica in vacanta, partea proasta (de fapt “partile”) e ca niciodata copiii nu uita o promisiune si ca eu aveam cam 3 clase de-a 4-a…in total cam vreo 60 de copii, adica vreo 70 de clatite de facut, ca am presupus ca mai scapa vreunul vreo clatita, mai vrea inca una vreun “flamangios”, chestii de astea.:) De ce va spun asta? Pt ca anul acela a fost ultima data cand am mai facut clatite…pana acum, cand am incercat sa depasec acea faza (nu mai reuseam sa tin numarul clatitelor, incat am ajuns sa iau pix si hartie si sa trag liniuta pt fiecare clatita, mi-a mirosit casa o luna cu tot cu mama hotei, numai a prajeala, o saptamana am visat numai clatite -cosmaruri, de fapt…si altele). Ar mai fi de povestit, da’ nu va mai rapesc timpul, asa ca sariti peste introducere, daca vreti direct reteta.:)
In primul rand avem nevoie de voie buna, putina muzica si zambetul pe buze. Ce urmeaza, e floare la ureche.:)
La treaba, dragii mei! Si nu uitati sa zambiti, ca altfel se lipesc clatitele!:)
Incepem cu clatitele: Batem ouale cu zaharul, esenta de vanilie si praful de sare, 2-3 min., apoi adaugam apa si, in final, faina. E indicat sa folosim un tel in forma de para si sa amestecam continuu in timp ce turnam faina ploaie, ca aluatul sa nu faca cocoloase. Acesta trebuie sa aiba consistenta unui terci suficient de moale. Ungem tigaia de clatite cu ulei, o lasam sa se incinga si turnam aluatul cu un polonic, rotind tigaia incat clatita sa fie uniforma. Pt. intors, profesionistii o pot “arunca” cu tigaia, incepatorii o pot intoarce cu mana si “mijlocasii” pot incerca ambele variante, sa nu se plictiseasca. :) Recomand o muzica ritmata, sa merga treaba repede.:)
Sa preparam umplutura: Batem ouale cu zaharul, esenta de rom si praful de sare. Adaugam branza, apoi smantana si stafidele. In final, adaugam si faina si le amestecam bine pe toate. Pregatim un vas de yena, il ungem cu un cub de unt si umplem clatitele, aliniindu-le frumos in vas, ca la armata. In final preparam toppingul, amestecam smantana cu cescuta de lapte si zaharul ( nu trebuie sa fie f. zemos acest amestec). Inecam clatitele in topping si le aruncam la cutor, la foc mediu spre mare, pt aprox. 30 min.
Sa aveti pofta! De clatite, de zambit si nu uitati: muuuuuulta voie buna!:)