Eu preparam dupa ureche chiftelutele marinate. Le prajeam in mult ulei asa pe jumatate si apoi le mai fierbeam cu un sos de rosii clasic. Busuioc am invatat sa pun in sos abia de vreun an si jumatate de cand gatesc dupa retete de pe site-uri culinare. Mi-a placut grozav acest sos asa, cu mult busuioc si ceapa mai putina. Eu puneam multa, crezand ca mult inseamna neaparat si mai bun. La reteta aceasta nu se prelucreaza mult timp ingredientele.
Incepi cu pregatirea sosului. Eu am folosit rosii proaspete + ceasca de bulion.
1.Am clocotit niste apa, am oprit focul si am oparit rosiile timp de 1 minut ca sa pot sa le scot usor pielita.
2.Intr-o tigaie, incingi 2 linguri de ulei, adaugi salotele tocate si 4-5 catei de usturoi.
3.Calesti la foc moderat spre mic, pana cand devin usor aurii si adaugi imediat rosiile + bulionul si 3-4 ramuri de busuioc proaspat (poti inlocui cu busuioc uscat).
4.Completezi cu apa calda (cam 300 de ml.) si fierbi sosul pe foc potrivit pana cand rosiile se pot zdrobi cu usurinta iar usturoiul s-a inmuiat (cam 10-15 minute).
5.Aprinzi cuptorul si fixeazi la 200 grade Celsius.
6.Cat timp cuptorul se incinge si sosul clocoteste potolit, pregatesti chiftelutele. Inmoi painea in apa rece si o storci bine in mana sau intr-o sita cu gauri mari, o presezi pana iese apa.
7.Toci marunt patrunjelul.
8.Pe tocator zdrobesti 1 catel de usturoi cu latul lamei cutitului ca sa iasa seva apoi il mai si toci daca ramane mare.
9.Carnea o pui intr-un castron potrivit impreuna cu: painea, oul intreg, nucsoara, catelul de usturoi pe care l-am zdrobit, patrunjelul, sarea si piperul dupa gust (cam o lingurita rasa din fiecare).
10.Omogenizezi compozitia si framanti cu mana pana se uniformizeaza.
11.Cu palmele umezite formezi chiftelute rotunde, mari cat o bila de ping-pong, rulandu-le intre palme.
12.Intr-o tigaie incapatoare, 3 linguri de ulei le incingi la foc moderat spre mare, fara sa ajunga sa fumege. Adaugi toate chiftelele deodata si le rumenesti rapid la suprafata, cam 3-4 minute, nu le frigi de tot. Misti in permanenta de tigaie.
13.Scoti chiftelutele rumene pe servete absorbante de bucatarie ca sa dreneze grasimea pe care au lasat-o si apoi transferi in vasul termorezistent pentru cuptor, unde le mai coci timp de 8-10 minute.
14.Cat timp stau chiftelutele la cuptor, pasezi cu blenderul vertical sau cel tip cana sau cu robotul, adaugand optional, dupa gust, un ardei mic iute rosu foarte fin tocat (eu nu am pus), sare, piper si 1-2 linguri de zahar (pe care eu nu le-am pus), gustand de mai multe ori pana se obtine un gust echilibrat de dulce/acrisor/sarat.
15.Torni sosul peste chiftelute si le dai la cuptor inca 10-12 minute timp in care chiftelutele se vor coace bine si la mijloc iar sosul imprumuta gust de carne.
In final, la suprafata vasului sosul trebuie sa fi format o pojghita fina.
Chiftelutele in sos de rosii cu busuioc se potrivesc foarte bine cu paste, de preferinta cele lungi (tagliatelle, spaghetti etc).
Cat sunt chiftelutele la cuptor, se fierb pastele in apa sarata, cam 7 minute.
Pastrezi 4-5 linguri din sosul de rosii cu busuioc in tigaia in care s-a pregatit, apoi le transferi pastele scurse peste sosul din tigaie, adaugand si 100 ml din apa in care au fiert pastele.
Se mai gatesc pastele in sos inca 2 minute si pana cand ies chiftelele din cuptor, e gata si garnitura.
Merg la fel de bine si cu un piure de cartofi sau simplu, cu paine crocanta. Presarati cateva frunze proaspete de busuioc pentru aroma si aspect.
Sa va fie de folos!
Sursa:retetecalamama.ro
1
Eu am preparat cu rosii proaspete iar acum iarna sunt cam necoapte si a rezultat un sos cam astringent. Iarna recomand rosii conservate, mai ales ca se combina cu tocatura.