Unii spun ca originea chiftelei este in Turcia.Nu stiu cine le-a inventat,dar sunt traditionale (adica se fac din mosi-stramosi) atat la noi,cat si in multe alte tari:Turcia,Israel,Liban,Italia,Grecia.Se numesc diferit si se condimenteaza diferit,dar,la baza este compozitia de chiftea.
O istorie a chiftelei spune ca prin sec.XVI,ca si acum,pe strazile noastre erau multi caini hoinari.In aceste cazuri romanii apelau la "spiterul"de pe strada,adica farmacistul,care de obicei era neamt.Pentru a scapa de cainii vagabonzi acesta facea un "gift"pe care-l dadea cainilor.Ce era acest "gift"(a se citi ghift)?Era carne tocata facuta bot,in care farmacistul punea un pic de otrava pe care cainii o mancau si mureau.Vestea a mers din gura in gura si cuvantul s-a transformat in "chift".Gospodinele romance au invatat sa faca si ele rotocoale de carne tocata,dar nu mai puneau otrava in ele,ci le condimentau si le prajeau in ulei pentru a le manca.Astfel le-a ramas numele de "chiftele".
In ziua de azi chiftelele se fac ori mari de tot si le zice parjoale,ori mici,si le zice chftelute.Se prajesc in untura multa sau ulei sau se marineaza in sos de rosii.
La chiftelele de astazi am adus un plus de savoare pentru ca am pus in mijlocul lor cate un ou de prepelita fiert.Si au o consistenta si o savoare aparte datorita faptului ca ouale de prepelita sunt foarte proaspete,sunt primite direct de la producator,deci nu au stat zile intregi in rafturile magazinelor.
Furnizoarele acestor oua,prepelitele de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni sunt hranite si crescute natural,fara a fi stresate.Domnul Mihai Dumitru a trimis aceste oua ,mie si altor bloggerite,pentru a le testa in diferite preparate,in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca,initiat de Gina Bradea.
Amandurora le multumesc si pe aceasta cale pentru initiativa lor.
Carnea de vita si de porc se toaca impreuna, obtinandu-se un amestec.Se poate folosi doar carne de porc,dar sunt mai gustoase cu un pic de carne de vita.Se adauga pesmetul,cele 5 oua de prepelita, crude,usturoiul pisat marunt.Cine nu are pesmet,poate sa adauge o felie de paine inmuiata in apa.Se stoarce bine si se adauga in compozitie.Se condimenteaza totul cu sare si piper,se adauga patrunjelul tocat marunt si se amesteca bine. Compozitia se framanta foarte,foarte bine.
Ouale de prepelita se fierb tari,apoi se curata de coaja.
Cu mana unsa cu ulei se modeleaza chiftele in al caror mijloc se pune un ou de prepelita.Chiftelele astfel formate se prajesc in ulei incins pe ambele parti,pana se rumenesc.Se scot pe un servet absorbant pentru a reduce surplusul de grasime.
Se servesc calde,cu garnitura de cartofi piure.La fel de gustoase sunt si reci,servite ca aperitiv.