Se dezosează carnea şi se taie cubuleţe. Se dă prin maşina de tocat, prin sită nu foarte deasă. Se pune sare şi piper după gust. Adăugaţi doi-trei căţei de usturoi, pisaţi bine cu un pic de sare şi puţină apă. Nu uitaţi să puneţi cimbru şi enibahar după gust şi o lingură de boia. Se frământă cu mâna carnea cu mirodeniile, turnând doua-trei linguri de apă rece. Astfel, carnea pentru cârnati este gata. Se ia maşina de tocat, se scoate sita şi cuţitul, se adaptează pâlnia specială pentru umplut cârnaţi. Curăţaţi maţele bine, adică le spălaţi în mai multe ape, le întoarceţi şi iar le spălaţi. Maţele se freacă apoi cu bucăţi de lămâie, cu coajă cu tot. Se pun maţele pe pâlnie, adunate la un loc. Se bagă carnea în maşină şi se începe umplerea cârnaţilor. Cu o mână se învârte manivela maşinii, iar cu cealată se ţine strâns între degete capătul maţului, ca să nu iasă tocătura afară.
Se potriveşte cu mâna din când în când, astfel ca maţul să nu se îndoaie şi nici să nu capete umflături. De asemenea, când este necesar, se mai adaugă carne în maşina de tocat. La sfârşit se ia un băţ curat, se aşează undeva afară (la ţară se aşează sub streaşina casei), iar pe aceasta se aşează cârnaţii, pentru a se zvânta, o parte din cârnaţi se pot afuma, dar la fel de bine se pot consuma şi cruzi.