Nu mai este nici o noutate ca au aparut o mare varietate de soiuri de rosii si ca acestea nu sunt doar de culoare rosie ci variaza,mai ''negre'', mai verzi, galbene, portocali,de diverse dimensiuni, mari,mici, diferite forme, para, mar, rotunde, plate si cine stie cate vor mai aparea... eu am avut rosii galbene sub forma de para si cateva mai portocalii, un pic ovoide.....
Mai intai le culegem, o adevarata placere cand le vezi atarnate ca niste ciorchine de struguri. Le spalam sub jet de apa si indepartam coditele. Apoi montam masina de separat cojile de pulpa, o punem in functiune si restul e floare la ureche. Sucul obtinut il punem intr-o oala cu fund dublu sau in tuci.
Punem o dura pe ochiul de aragaz,asezam oala cu sucul de rosii,dam focul mai intai tare, pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba adaugam sarea si zaharul, in cazul in care se formeaza spuma o indepartam cu ajutorul spumarului. Apoi reducem intensitatea focului mediu spre mai mic si lasam sa fiarba pana scade la jumatate, amestecand din cand in cand. Sterilizam sticlele in care punem bulionul,le spalam bine si apoi le uscam in cuptorul,care ulterior a fost incins bine. Dupa ce bulionul este gata, se toarna in sticle, se incinge putin ulei pe care-l punem de un deget in sticle dupa ce am pus bulionul.
Se capacesc sticlele, se invelesc intr-un servet si se lasa sa se raceasca, apoi se depoziteaza in camara. Se foloseste la ciorbe,mancaruri, diverse sosuri.