O mancarica fara carne, se poate spune ca este pentru cei care nu manaca carne (ovo-lacto-vegetarieni) sau pentru cei care prefera mancarurile usoare si desigur pentru cei care adora dovleacul. Buletele se aseamana cu cele din cartofi, doar ca sunt putin mai dulci, mai moi, usor crocante la exterior din cauza pesmetului panko. Garnitura este si ea de asemenea simpla: ciuperci trase la tigaie si bulgur. Daca nu aveti sau nu va place bulgurul, il inlocuiti cu cus cus-ul.
Pentru bulete:
Pentru bulete: punem dovleacul la copt in cuptor. Intre timp, pregatim pesmetul panko, iar pentru asta avem nevoie de paine alba, veche de 1-2 zile. Pentru pesmet, se foloseste doar miezul. Se rupe in bucatele miezul, se pune in bolul robotului curat si perfect uscat. Se mixeaza pana se marunteste. Se pune in tava cuptorului cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 50-60 grade (usor cald) pentru 5-10 minute, pana incepe sa se usuce pesmetul. Daca va ramane pesmet, se depoziteaza foarte bine in pungi de hartie sau cutie metalica cu capac.
Dupa ce dovleacul s-a copt, ii indepartam coaja, il pisam cu o furculita si-l lasam sa se raceasca. Adaugam branzeturile date pe razatoare, plus celelalte ingrediente, mai putin pesmetul si amestecam. Va rezulta o compozitie usor moale. Adaugam pesmet pana compozitia se leaga, la mine au fost suficiente 3 linguri mari de pesmet. Luam o lingurita de compozitie, o tavalim in restul de pesmet, formam cu mainile bulete. Le prajim in ulei incins, la foc mediu, pana devin rumene. Se scot pe servetele de hartie.
Pentru garnitura: se pune bulgur intr-un castron. Se adauga apa fierbinte sa treaca peste bulgur. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa 10-15 minute. Intre timp ne ocupam de legume. Se taie felii ciupercile, dovlecelul in cubulete (eu il tai in jumatate, apoi in sferturi si indepartez mijlocul cu seminte, folosesc doar pulpa). Calim ceapa si usturoiul, adaugam ciupecile si dovlecelul si calim la foc iute, pana cele din urma sunt patrunse. Se adauga bulgurul fiert, sare si piper dupa gust. Se pot adauga verdeturile preferate (patrunjel, marar, cimbru…)
Se serveste garnitura calda impreuna cu buletele. Sa va fie de bine!!!
1
Bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate mare şi este folosit ca atare sau în diferite reţete. Este un ingredient care se găteşte similar cu orezul sau cuşcuşul. De asemenea, este folosit în tabbouleh (salată arăbească cu pătrunjel, roşii, ceapă, rodii, bulgur şi suc de lămâie), dar se poate folosi şi în loc de orez în pilafuri, ardei umplut, sărmăluţe, burgeri fără carne sau supe. Are un conţinut de fibre, proteine şi vitamine mai mare decât orezul şi are un indice glicemic scăzut.