Intotdeauna cand iau lapte dulce de la tarani sau chiar de la mama de la tara, inainte de a-l fierbe il incerc punand intr-o lingura deasupra flacarii de la aragaz.
Daca se branzeste am doua variante, ori il pun la prins(iaurt), si il consumam asa, ori il fac branza ca in cazul de fata.
Laptele, strecurat il punem intr-un vas acoperit la loc cald pana se prinde, adica se ingroase.
La mine a durat de pe o zi pe alta.
Nu mestecam in el!
Apoi punem vasul la foc mediu si lasam cam 15 minute pana incepe sa se formeze zerul, adica acel lichid galbui, iar branza se coaguleaza.
Din cand in cand mestecam incet, foarte incet cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul oalei.
Laptele nu trebuie sa atinga punctul de fierbere ci se incalzeste atat cat suporta degetul cand incercam.
Apoi stingem focul si lasam 20-30 de minute sa se odihneasca.
Pregatim un tifon curat, il trecem prin apa rece si il asezam intr-o strecuratoare, deasupra unui vas.
Amestecam usor cu lingura de lemn prin lapte, dar nu mult ca sa nu sfaramam bilutele de branza formate, apoi rasturnam incet branza, dar nu toata odata ci treptat, presaram sare, mai rasturnam din branza, presaram iar sare si tot asa pana rasturnam intreaga cantitate.
Lasam asa tifonul cu branza in sita pana se scurge tot zerul din branza, timp de cateva ore, iar din cand in cand mai desfacem de pe marginile tifonului cu o lingura sa nu se lipeasca de tifon.
Dupa ce nu mai este lichid se rastoarna pe platou si mai presaram sare fina pe deasupra, daca o vrem mai sarata.
Eu o intrebuintez la placinte, prajituri, omleta sau o mancam simpla cu rosii si ceapa.
Mie mi-au iesit aproximativ 400 gr branza.
1
Cantitatea de branza obtinuta variaza in functie de grasimea laptelui.