Cu ceva vreme în urmă m-a amuzat povestioara unui prieten despre dragostea lui pentru bagheta franţuzească. Adevărul este că nu e greu să te îndrăgosteşti de pâinicile astea,ca să nu mai pomenesc de mirosul divin care se răspândeşte în toată casa când sunt la cuptor. Ori acum abia aşteptăm să avem motiv sa coacem ceva la cuptor. Reţeta care mi-a plăcut cel mai mult am găsit-o pe site-ul La PrajiturEla,aşa că m-am hotărât repede să le pregătesc,chiar dacă nu am avut timp suficient să le las la frigider. Cu siguranţă am să repet reţeta şi voi lăsa aluatul la frigider peste noapte,astfel va fi mult mai fraged.
Nu este o reteta complicata doar trebuie respectati câţiva pasi obligatorii.
Am amestecat ingredientele uscate(faina,drojdie,seminte si sare) apoi am adaugat apa calduta si am framântat un aluat moale dar elastic.
Nu trebuie sa exagerati cu framântatul.
Am uns bolul cu ulei de masline si am pus aluatul în el.
Am acoperit cu o folie alimentara si am pus vasul la frigider.
Ideal este sa stea peste noapte,eu l-am lasat doar vreo 5 ore.
Am scos aluatul de la frigider si l-am lasat 10-15 minute,apoi l-am împartit în 3 parti egale.
Am presarat putina faina pe planseta ,apoi am întins fiecare bucata de aluat în forma de dreptunghi.
Am adus una din laturi spre centru si am apasat cu degetele sa se lipeasca de partea peste care am suprapus-o.
Am procedat la fel cu latura opusa.
Dupa aceasta operatiune,am unit cele doua laturi îngrosate sigilându-le apoi ajutându-ma de degetul mare si aratator.
Am rulat dreptunghiul astfel format în asa fel încât sa capete forma unei baghete,mai groasa la mijloc si mai subtire la capete.
Pe un prosop de bumbac am presarat faina si am asezat baghetele,formând pliuri din prosop între ele.
Le-am acoperit si le-am lasat la dospit o ora si jumatate.
Intr-o tava am pus hârtie de copt,formând la fel pliuri între cele 3 baghete.
Am pus baghetele în tava.
Cu ajutorul unui cutit foarte ascutit am crestat aluatul pentru a forma acele „buzunare” specifice baghetelor.
Am încins cuptorul la 250 de grade.
Pe fundul cuptorului am pus o tava în care vom pune apoi apa fierbinte.
Tava trebuie sa se încalzeasca odata cu cuptorul.
Am pus la fiert o cana de apa.
Când cuptorul s-a încins,am pus în tava apa fiarta si rapid am introdus si tava cu baghetele.
Astfel aburul format va ajuta la formarea unei cruste frumoase a baghetelor.
Dupa 15 minute am scos tava cu apa si am redus temperatura la 230 de grade.
Le-am mai lasat 15 minute.
Sunt gata când ,daca batem în ele suna a gol.
Le-am scos pe un gratar si le-am stropit cu apa.Eu m-am folosit de o pensula pentru aceasta.
Apa va opri uscarea exagerata a cojii.
Le –am acoperit cu un prosop pâna s-au racit.
Nu înainte de a rupe un colţ fierbinte.Era prea tentant.
Poftă bună !!!!