După ce am primit ca premiu aparatul de făcut gofre, ”m-am jucat” mereu cu el și am încercat multe și de toate, în special după un rețetar francez. Și în acest caz, ce poate fi specific unui mic dejun francez dacă nu aceste gofre Croque Monsieur? Atât doar că nu am acoperit ochiurile cu o altă gofră, pentru că mi se părea deja prea mult...
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 gofre / 4 porții de Croque Monsieur
Pentru gofre, se amestecă mai întâi ingredientele solide (făina, sarea și praful de copt) după care se adaugă ouăle, se amestecă și apoi se încorportează treptat laptele. Se mixează bine compoziția (care trebuie să fie puțin mai consistentă decât aceea pentru clătite) ca să nu rămână cocoloașe și la urmă se adaugă untul topit și răcit.
Înainte de prepararea gofrelor. se lasă compoziția ”să se așeze” timp de 10 minute.
Se conectează aparatul la priză și când se aprinde beculețul portocaliu, se ung plăcile cu ulei și apoi se toarnă în fiecare spațiu câte un polonic de compoziție. Se închide aparatul, fără a bloca încuietoarea, pentru 3-4 minute, după care se verifică dacă gofrele au crescut și s-au pătruns. Atunci se iau cu o paletă și se pun pe un platou.
Se fac repede niște ochiuri la tigaie și apoi se pune în fiecare farfurie câte o gofră (cine vrea, o poate unge cu puțin unt) apoi se pune câte o felie de cașcaval și apoi câte una de șuncă. Deasupra se pune câte un ochi și se condimentează cu: sare, piper, boia de ardei dulce. Se servește imediat, eventual cu o salată, sau doar cu o roșie feliată. Cine vrea, poate acoperi ansamblul cu o gofră.
1
Mixați bine compoziția, ca să nu rămână cocoloașe.
2
Pentru ca gofrele să fie reușite, compoziția trebuie să fie puțin mai consistentă decât aceea de clătite.
3
Untul se adaugă la sfârșit, topit și răcit, pentru a nu transforma ouăle în omletă.
4
Nu blocați încuietoarea aparatului, după ce turnați compoziția, pentru ca gofrele să poată avea spațiu suficient să crească, în timpul coacerii.
5
Dacă doriți, puteți acoperi ochiurile cu încă o gofră.