Pentru pachetul de luat la serviciu, dar și pentru masa de seară, de regulă, fac aceste clătite aperitiv (sau altfel) pentru că sunt gustoase și ușor de preparat.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 10 clătite aperitiv.
Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt.
Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat.
Se unge tigaia de clătite cu ulei și se fac clătitele, una după alta. Când s-a epuizat tot aluatul și s-au făcut toate clătitele, se trece la umplerea lor.
Se ung foile de clătite cu unt, se presară pe mijlocul lor cașcaval răzuit, peste care se pune șunca tăiată mărunt și un alt strat de cașcaval răzuit.
Se împăturesc clătitele și se pun într-o tavă unsă cu unt în prealabil. Se răzuie un strat subțire de cașcaval peste clătite și se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru câteva minute, cât să se înmoaie cașcavalul din interior.
Se servesc calde, imediat ce sunt scoase din cuptor. Sunt bune și reci, sau se pot reîncălzi la cuptorul cu microunde.
1
Scoateți din timp untul din frigider, pentru a fi moale și ușor de întins, în tavă și pe clătite.
2
Pentru aluatul de clătite, topiți untul.
3
În aluat puteți pune: boia de ardei, rozmarin sau busuioc, în funcție de preferință.
4
Nu țineți prea mult clătitele la cuptor, ca să nu se usuce.
5
Dacă vreți să faceți clătite mai consistente, puteți suplimenta cantitățile de cașcaval și de șuncă presată, dar nu exagerați, ca să le puteți împături bine.