Canola este una dintre cele doua soiuri de seminte de rapita-Brassica campestris (Brassica napus L. şi B. campestris).Semintele lor sunt utilizate pentru a produce ulei comestibil,adecvat consumului uman pentru ca are un nivel mai scazut de acid erucic decat ueliurile de rapita de pe piata.Deasemenea se foloseste pentru producerea hranei animalelor .
Rapita a fost initial crescuta natural in Canada de catre Keith Downey şi Baldur Stefansson R. la inceputul anilor ’70.Numele “canola” a fost derivat de la “canadian oil,low acid”..ulei canadian,acid scazut.Un produs denumit LEAR( pentru seminte de rapita cu nivel scazut de acid erucic) derivat prin incrucisarea mai multor tipuri de seminte de rapita,este deasemenea mentionata ca uleiul de canola si este sigur pentru consum.
Acestea au fost lucrurile primare gasite pe wickiepedia..apoi am fost foarte curioasa sa vad ce ne zic canadienii despre acest ulei..am gasit lucruri pro si contra..multi il confundau sau il asociau cu uleiul de rapita nerafinat…ulei care de altfel este foarte toxic pentru oameni si chiar si pentru animale fiind folosit in industrie..apoi am intrat pe situl www.canola-council.org unde am gasit mai multe informatii sintetizate si sper..adevarate pe care vi le prezint si voua..:
“Uleiul de canola este cel mai sanatos dintre toate uleiurile folosite la gatit.este sarac in grasimi saturate,bogat in grasimi ce duc la scaderea colesterolului si bogat in omega-3.Uleiul de canola provine de la seminte de canola presate la rece…nu trebuie confundat cu uleiul de rapita..Se mentioneaza ca in ultimii 20de ani s-au facut multe studii asupra oamneilor referitor la consumul uleiului de canola si s-a confirmat faptul ca utilizat intr-o dieta echilibrata a scazut colesterolul din sange si reduce riscurile bolilor cardiace si implicit a infarctului miocardic.Uleiul de canola contine doar 7% grasimi saturate comparat cu alte uleiuri care contin 12%(uleiul de floarea soarelui) sau 15%(uleiul de masline)”
Acizi grasi poli-nesaturati – 36%
Acizi grasi mono-nesaturati – 58%
Acizi grasi saturati – 6%
Pe de alta parte am mai gasit si aceste informatii..
“Fiecare samanta de canola contine cca 40% de ulei.
Uleiul de Canola este un ulei foarte utilizat in industria alimentara, nu e un ulei foarte sanatos pentru sistemul cardiovascular, determina o carenta de vitamina E. Acidul erucic este un acid gras saturat, poate provoca daune sistemului nervos, coagularea sangelui, anemie, depresiune a sistemului imunitar si cancer.
La temperaturi de 220-230°C uleiul de canola incepe sa fumege, acroleina este unul din produsul dat prin arderea uleiului, este un agent care cauzeaza cancerul pulmonar si iritarea pieli.
Concluziile va las sa le trageti singuri...