Vergeturile - striae atrophicans, striae distensae - reprezinta cele mai intalnite leziuni ale pielii, prezente la aproximativ 90% dintre femeile insarcinate, precum si la 70% dintre fetele adolescente si 40% din baietii adolescenti. Acestea sunt categoriile de persoane care sufera o crestere rapida, in urma careia stratul superficial de piele se intinde excesiv si se rupe, fibrele de colagen nefiind foarte rezistente. La fel ca cicatricile, vergeturile trec prin doua faze de dezvoltare: la inceput, cand se formeaza, vergeturile - striae rubra - au o culoare rosiatica, iar cand ajung la maturitate - striae alba - capata o culoare alba sidefata. Vergeturile pot aparea la orice persoana care sufera o crestere brusca in greutate, pe pielea din orice parte a corpului. Totodata exista persoane care nu vor prezenta niciodata vergeturi.
Preventia vergeturilor
Trebuie sa spunem de la inceput ca vergeturile nu pot fi prevenite, ci doar putem diminua aspectul si efectele neplacute ale acestora. O idee buna este masajul si exfolierea periodica a pielii, pentru accelerarea circulatiei sangelui. Alimentatia este importanta in mentinerea sanatatii pielii, ca de exemplu sau suplimente alimentare sau alimente bogate in zinc, siliciu, vitamina A, C si D - morcovi, citrice, lapte, alimente bogate in proteine (oua) . Consumul de cofeina poate creste riscul de aparitie al vergeturilor.
Consumul a cel putin 2 litri de apa zilnic este benefic pentru organism in general si confera pielii o elasticitate crescuta. Pentru o piele sanatoasa si tonifiata sunt importante exercitiile fizice periodice. La maturitate, incercati sa evitati cresterile bruste in greutate, iar in perioada sarcinii controlati obiceiurile alimentare, pentru a preveni obezitatea.
Lotiuni si creme antivergeturi
Cremele si lotiunile antivergeturi reprezinta in tratament la indemana, dar de multe ori costisitor si cu un nivel de eficienta asupra vergeturilor recente. Ingredientele recomandate sunt acizii alfa hidroxi (acid citric, acid glicolic, acid lactic), retinoizii, Aloe Vera, dimetilaminoetanol - DMAE, unt de cacao, extract din seminte de grape fruit.
Desi eficienta majoritatii acestor creme nu este dovedita stiintific, multe femei din lumea intreaga au gasit o crema care sa li se potriveasca. Utilizate zilnic, aceste creme imbunatatesc circulatia si regenerarea celulara. O alta optiune este combinarea acestor creme cu unguente cu steroizi, pentru a reduce procesul de inflamatie asociat cu producerea vergeturilor.
Tratamente naturiste impotriva vergeturilor
* Masaj cu ulei de masline caldut, posibil amestecat cu gel de Aloe Vera, si vitamina E sau A lichida.
* Masaj cu ulei de galbenele, levantica, seminte de in sau ulei din ficat de cod. Uleiul de galbenele poate fi amestecat cu ulei din germeni de grau.
* Un alt amestec de uleiuri pentru masaj este urmatorul: ulei de migdale, levantica si musetel.
* Untul de cacao mentine pielea matasoasa si elastica. Acesta poate fi amestecat cu ulei din germeni de grau, ulei din seminte de caisa, vitamina E si ceara de albine.