Am ajuns in acea perioada din an in care la tara se taie porcul. In majoritatea zonelor din Romania, sacrificarea porcului este transformata intr-un adevarat ritual.
Chiar daca este considerata o practica barbara, taiatul porcului in pragul Craciunului face parte din traditiile care ne definesc ca popor si, cel mai probabil, nu o sa dispara prea repede.
Bucatarul bistritean Marica Gheorghe spune ca exista cateva reguli de aur pe care trebuie sa le respectam atunci cand taiem porcul, pentru ca preparatele sa iasa gustoase.
Iata care sunt acestea:
1. Pentru ca soricul sa aiba un gust deosebit, la parlirea porcului este recomandata folosirea lemnelor, nu a arzatoarelor cu gaz. De asemenea, este bine ca porcul sa fie umezit inainte de a fi parlit.
2. Bineinteles, dupa parlire, porcul trebuie curatat bine de par, pentru a evita ca in slanina si soric sa va treziti cu fire de par.
3. Dupa parlire si curatare, porcul se acopera cu sare grunjoasa si se lasa asa timp de 5 minute. Abia apoi se spala bine.
4. Dupa portionare, carnea se agata si se lasa la scurs timp de cel putin o ora.
5. Chiar daca nu sunt putini cei care pregatesc preparatele din carne de porc chiar in ziua in care sacrifica porcul, pentru a evita alterarea carnii, este recomandat ca aceasta sa fie lasata in apa cu sare timp de o zi.
6. Se recomanda ca afumarea preparatelor din carne sa se faca intr-un spatiu aerisit. Astfel, in timp ce se afuma, se si usuca corespunzator.
7. Cand facem carnatii e bine sa nu exageram cu condimentele si sa folosim doar sare, piper, boia si usturoi. Aceasta ar fi reteta clasica. De asemenea, e bine sa nu exageram nici cu grasimea, pentru ca un carnat prea gras nu e pe placul nimanui.
Daca aveti si voi ponturi pentru ce sa faci atunci cand tai porcul pentru ca preparatele sa fie cat mai gustoase, le asteptam in comentarii. Pe cele mai bune le vom include in articol.