Spanacul

Postat de Oana in Legume pe 2 Mai 2009, 14:52

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Spanacul

Spanacul fiert are proprietăţi tonifiante si remineralizante.

Astenia de primăvară poate fi prevenită cu ajutorul spa­nacului, spun nu­tri­ţi­o­niştii. Şi pe bună dreptate, dacă ne gândim la vitaminele şi mi­neralele pe care ni le oferă cu dărnicie frunzele de spanac: fier, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina E, acid folic, betacaroten. 100 g spanac conţin 5 mg fier, 500 mg potasiu, 170 mg calciu, 26 mg vitamina C, 2 mg vitamina E, 150 micrograme acid folic, 3.500 micrograme betacaroten. De aceea, frunzele proaspete de spanac trebuie introduse în regimul alimentar al copiilor, al vârstnicilor, al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.

Fierul sigur 

100g de spanac  – 17 kcal 
Conţine amidon, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, fluor, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, provitamina A.
Fierul din spanac se află într-o formă sigură, naturală, în timp ce administrarea fierului sub formă farmacologică poate duce la supra-dozare, care este extrem de periculoasă, în special pentru copii

Cheia puterii

Spanacul este o sursă minunată de fier, care este parte a hemoglobinei ce transportă oxigenul prin toate celulele corpului şi intră în cadrul sistemului responsabil de producerea de energie şi a controlării metabolismului. Se recomandă îndeosebi femeilor, copiilor şi tinerilor aflaţi în perioada de pubertate.

Cutia de conserve de la desene animate

Spanacul provine din Persia în Europa a ajuns în secolul al IX-lea împreună cu maurii. Popularitatea spanacului a fost foarte redusă şi s-a dezvoltat foarte lent. De abia după cel de-al doilea război mondial consumul de spanac a crescut, datorită reclamei făcute de americani. Ambasador al acestei legume a fost eroul desenelor animate – marinarul Popeye, care oricând avea la îndemână câte o cutie de spanac. O golea dintr-o înghiţitură, după care se lua la bătaie, care întotdeauna se termina cu căderea adversarului la podea.

Spanac de zece ori

Spanacul este cunoscut pentru cantitatea mare de fier conţinută. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr E von Wolf, care ... a pus greşit o virgulă. Spanacul conţine de 10 ori mai puţin fier decât a rezultat din calculele acestuia. Această greşeală a fost observată de abia în anul 1937. O informaţie bună pentru devoratorii de spanac este faptul că acesta rămâne în continuare în top-lista legumelor, nu numai datorită cantităţii impunătoare de fier (cu toate greşelile de până acum), dar şi datorită cantităţii de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu şi potasiu.

sursa: www.bonduelle.ro

Comentarii (1)

12.02.2011, 20:25

foarte bun spanacul , pana acuma nu am incercat decat spanac congelat

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]