In anul 1835, lorul Sandys a dat comanda unor farmacisti sa prepare un sos asemanator cu acelea gutate de el in timpul sederii in India. Dupa ce acestia au preparat sosul, ei nu s-au declarat multumiti de rezultat. Totusi, ei nu au aruncat compozitia si aceasta a ramas inchisa intr-un butoi in pivnita, vreme de 2 ani, pana au dat peste el din nou, din intamplare. Inainte sa verse continutul acestia au gustat sosul si au constatat surprinsi ca avea un gust similar cu vinul aromat. Ei au denumit sosul Worcestershire si a devenit un real succes.
Astazi, sosul Worcestershire este preparat de mai multe companii, iar ingredientele si metodele de productie sunt similare, dar nu identice, metode tinute secrete de catre producatori.
Este preparat mai ales din tamarind, chili, ansoa, otet de malt, ceapa, usturoi, zahar si cateva condimente. Pentru o buna aroma si savoare sosul este tinut in butoaie de lemn timp de 3 ani, timp in care produsul se macereaza si dezvolta o aroma picanta si dulceaga, asemanatoare cu cherry.
Sosul Worcestershire este folosit adesea la salata Caesar si ca sos la friptura. Mai este folosit in chili con carne, la prepararea cocktail-ului Bloody Mary, ca si condiment pentru slanina si oua, hamburgheri, cotlet de porc si alte tipuri de carne si peste.
Retete recomandate: