Salvia-Regina ierburilor tamaduitoare

Postat de mimmi in Condimente pe 5 Noi 2011, 20:37

Salvia-Regina ierburilor tamaduitoare

Se spune ca Fecioara Maria,dorind sa-l salveze pe Pruncul Sfant de imparatul Irod,ar fi implorat aceasta planta sa creasca pentru a-i adaposti.In semn de multumire,Maica Domnului i-a oferit plantei puteri vindecatoare. Salvia provine din partea sudica a Europei si era considerata capabila sa prelungeasca viata.Era considerata in Antichitate ca fiind sacra, adusa pe pamant chiar de zei. Planta parfumata, din familia mentei, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene.Este o planta cu o aroma puternica, usor amaruie si piperata cu frunze verzi, albicioase, si flori roz,albe si violete.

Culegerea florilor se face numai in plin soare, la ora amiezii, iar pentru frunze se prefera perioada dinaintea infloririi, in lunile mai-iunie.De la salvie, pentru efecte curative se folosesc atat florile,cat si frunzele. Uscarea frunzelor se efectueaza in locuri curate, bine aerisite, ferite de lumina si insecte. Frunzele uscate de salvie, continand uleiuri volatile, se vor pastra in vase de sticla, bine inchise, ferite de lumina, pastrandu-si in aceste conditii proprietatile cateva luni.

Un vechi proverb chinezesc spune asa : "Cine are salvie in gradina, nu lasa batranetea sa se apropie". Datorita miresmei ei puternice, penetrante, era plantata langa usa bucatariei pentru a impiedica furnicile sa patrunda in casa si impreuna cu alte plante aromatice,rozmarin,levantica era utilizata pentru a proteja hainele de molii sau a parfuma rufele. Salvia este apreciată în toată lumea nu doar ca plantă medicinală,ci şi pentru calităţile sale gastronomice,de condiment.Incă din antichitate, grecii şi romanii au folosit-o pentru conservarea cărnii. Fiind o planta mediteraneana, aceea este si zona in care salvia este mai frecvent utilizata. Italienii o folosesc mai ales pentru aromatizarea carnii rosii sau de pui.

Se combina uneori cu usturoi si piper (de preferat piper verde) pentru carnurile prajite in ulei sau fripte pe gratar.Aromatizeaza pastele, sosurile si pizza. Si-a câştigat o popularitate foarte mare ca remediu vindecător, lucru care se regăseşte în denumirea plantei, „salvia" însemnând în limba latină „vindecare".De mii de ani, cea mai mare atenţie a persoanelor preocupate de sănătatea celor din jur a fost îndreptată spre planta numita Salvia  considerată „iarbă sfântă“ la greci şi „simbolul sănătăţii“, la orientali.  Salvia poate fi utilizata sub forma de :

Frunze proaspete

Frecand dintii cu ele, acestia se albesc si capata stralucire.

Apa de toaleta

1 lingura frunze si inflorescente de salvie la 1 l apa obisnuita. Se spala zilnic fata, asigurand astfel intretinerea tenului.

Tinctura de salvie.

10 g frunze uscate/100 ml alcool, puse la macerat 3 saptamani.

 Lotiune capilara

Se obtine din tinctura de salvie in amestec in parti egale cu rom. Se frictioneaza pielea capului pentru stimularea cresterii parului si intarirea radacinii sale.  Otet Era foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie.Intr-un litru de otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, reduce balonarea, invioratoare, un excelent adaos la salatelee primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala.

Decoct

Se fierb 10 minute, 100 g frunze uscate in 1 l apa sau vin, apoi se strecoara.

Vin din frunze uscate

100 g planta uscata la 1 l vin alb, natural, se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se amesteca cu 300 g miere. Se aplica sub forma de comprese si spalaturi pe ulcerele cronice de gamba.  Infuzia (ceaiul), consumat regulat, duce la imbunatatirea vederii si a auzului. Salvia se foloseste ca :

Antitermic pentru combatera febrei la adulti si copii (frectii sau infuzie).

Antisudorific pentru oprirea sau diminuarea transpiratiei nocturne a bolnavilor de tuberculoza, sub forma de ceai (infuzie sau decoct). In caz de tuberculoza se fierb 3 fire de salvie in 1/2 l apa, iar decoctul se bea indulcit cu miere, de 3 ori/zi. Transpiratia excesiva- -Impotriva transpiratiei excesive sau cu miros neplacut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevarat deodorant cu administrare interna. Antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, in abcese dentare, afte bucale, gingivitele din paradontoza, stomatite, candidoze, rani produse de proteze dentare, amigdalite, faringite- extern sub forma de gargara. Expectorant si antiseptic bronsic, in astmul bronsic.

Se administreaza sub forma de ceai (infuzie sau decoct), atat la copii cat si la adulti. Coleretic si calagog, in unele forme de diskinezii biliare.
Ajuta la buna functionare a ficatului si rinichilor, dezintoxica corpul.

Indigestia, balonarea - se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie.
Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea. Pentru tenul cu pori dilatati, patat - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora. Uleiul volatil din frunzele de salvie este folosit în industria cosmetică pentru fabricarea diverselor parfumuri. Precautii:

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii. Un vechi proverb roman spune: "Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori"

Comentarii (1)

30.01.2012, 07:36

Eu am pus seminte in gradina , primul an nu am observat nimic , dar al doi-lea a inceput sa semene a tufa . Acum am o tufa frumoasa de 4 ani cu un miros atat de placut si finut .
Iarna trecuta am luat la ghiveci si primavara am transbordat-o in gradina , asa ca am o a doua tufa dar cu aroma si parfum usor diferite.
Este antiseptica ajuta la afectiuni ale giingiilor si inceput de paradontoza , de asemenea un ajutor in dischinezii biliare .Este si antisudorifica .
Cu ani in urma pe timp de iarna asa de tare ma durea gatul incat aveam doar un firicel de voce , mai mult faceam semne . Sotul meu glumea ca ,,, a scapat de gura mea ''. Doar dupa doua cesti de ceai de salvie baute incet in vreo 2-3 ore , vocea mea a inceput sa-si revina .Ofer cu drag salvie din gradina mea, multa lume chiar nu stie de proprietatile ei
Felicitari pentru articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]