Ridichile (Raphanus sativus ) sunt in cele mai multe cazuri ingrediente nelipsite ale salatelor sanatoase insa nu sunt putini cei care le consuma simplu, crude, de sine statatoare. Asta pentru cei care le apreciaza gustul, fiind iutimea lor (data de gradul de maturare) nu este pe placul multora. Ridichea provin inca din antichitate, iar originea ei se afla undeva la granita dintre Europa si Vestul Asiei.
PROPRIETATILE DE BAZA
Ridichile sunt legume bogate in acid ascorbic (vitamina C, 100 de grame de ridichii asigurand un sfert din necesarul zilnic al organismului), acid folic (6%) si potasiu (5%), si cu un continut mediu de vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru , zinc, fier si calciu. Deasemenea, 100 de grame de ridichii contin 1,86 grame de zahar si 1,6 grame de fibre.
Consumul regulat de ridichi proaspete are mai multe avantaje pentru sanatate:
- Sucul proaspat obtinut din ridichi este un remediu excelent pentru infectiile urinare, in urma consumului, timp de o saptamana, a doua pahare - unul dimineata, altul seara, inainte de culcare;
- Are efecte antibacteriene, dezinfectante dar si anti-inflamatorii;
- Pot fi un adevarat pansament gastric, cu efecte de calmare si pentru afectiunile ficatului;
- Ajuta la inlaturarea constipatiei, avand proprietati laxative;
- Pot impiedica dezvoltarea pietrelor la rinichi dar si la vezica biliara;
- Amestecat cu mierea, sucul natural de ridichii combate afectiunile pulmonare.
In fine, alte beneficii ale ridichiilor sunt distrugerea parazitilor intestinali sau combaterea tusei, in timpul racelilor, prin sucul natural obtinut din ridichii.
Calorii: 20 la 100 de grame de ridichi proaspete.
ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM DEPOZITATI RIDICHIILE
Cu cat sunt mai mature, cu atat ridichiile sunt mai iuti, asa ca daca nu iubiti prea mult iuteala acestora, este bine sa alegeti si sa cumparati ridichi mai tinere. Exista mai multe sortimente de ridichi, dar cele mai importante sunt cele rosii, negre si albe, in Romania ridichile rosiile acoperind majoritatea pietei.
Ridichile rezista in general destul de bine in frigider, insa trebuie consumate in maximum doua saptamani de la data cumpararii, pentru continutul maxim de vitamine.
CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE
Ridichile se consuma cel mai des crude, cu sare, sau in salate, in intreaga Europa, una dintre cele mai cunoscute salate fiind cea facuta din ceapa si din ridichii. O alta reteta delicioasa: combinati doua legaturi de ridichii, taiate felii, cu 50 de grame de masline, cu 100 de grame de cartofi fierti, cu patrunjel, cu 25 ml de ulei de masline, o legatura de ceapa verde si putina sare si veti obtine un preparat delicious, dar si energizant, indicat a fi consumat in prima parte a zilei.
Insa ridichile pot fi si un important snack sanatos, intre mesele principale, tinute in prealabil la frigider si spalate bine cu apa rece.
INEDIT DESPRE RIDICHII
- Hreanul si semintele de mustar sunt foarte apopiate, biologic, de ridichii, cele trei alimente avand mai multe ingrediente comune;
- Sunt una dintre legumele care cresc cel mai rapid, fiind gata de cules in aproximativ 3 saptamani de la data plantarii;
- Semintele de ridichi pot deveni un ingredient important pentru obtinerea biocarburantilor, deoarece au un continut de 48% de ulei, care nu este comestibil pentru organismul uman.
CONCLUZIE: Ridichile sunt nu numai gustoase, dar sunt si energizante, fiind o excelenta alegere si pentru curele de slabire, gratie continutul caloric foarte scazut. Pot fi luate la job, in locul dulciurilor, pot fi cultivate rapid si usor (chiar la bloc, in ghivece mai mari insa), pot ajuta cu succes in tratarea mai multor afectiuni. Iata asadar mai multe avantaje aduse de aceasta mica si rosiatica leguma, ridichea, una atat de populara in preferintele culinare ale romanilor. De cand n-ati mai mancat ridichi?
http://www.dietetik.ro si http://www.agricultor.ro