Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va vorbi despre beneficiile alimentatiei de post si despre efectele asupra sanatatii.
Pentru cei care aleg in aceasta perioada alimentele vegetale, felicitari! Consumul de legume, fructe si cereale integrale este benefic atat pentru corp cat si pentru suflet. Dieta de post este una energizanta, bogata in fibre si antioxidanti!
De unde vin proteinele? In primul rand din leguminoase: mazare, fasole boabe diferit colorate, linte, naut. Aceste proteine sunt deficitare in aminoacidul metionina, de aceea, sunt de consumat langa cereale: humus pe lipie, supa de linte cu crutoane.
Vorbind de cereale, vegetarienii apreciaza quinoa, care aduce si proteine de buna calitate. Pentru mese consistente sunt de adaugat orez brun, paste integrale, cartofi copti.
De unde vin grasimile? Grasimile vegetale sunt de nelipsit din dieta, din fructele oleaginoase: nucifere, seminte (oferta este din ce in ce mai variata), cat si masline sau avocado. Uleiul de masline in salate sau adaugat la sfarsitul prepararii mancarurilor le creste valoarea nutritionala.
Calciul vine din inlocuitoarele de lactate: lapte de migdale, de soia sau orez, tofu, iaurt de soia. De asemenea din seminte (susan) sau legume (frunze, broccoli).
Postul este o perioada de curatare a organismului, in care putem profita de frumusetea culorilor din piete si o perioada de testare a vointei si motivatiei pentru sanatate. Dar, decat sa mancam paine in exces covrigi, cartofi prajiti si dulciuri de post, pentru ca ne e tot timpul foame, mai bine renuntam la a posti si adaugam proteinele animale, care ne dau consistenta meselor!
Sursa foto: newsfirst.lk